![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
O mumie, un preot si o femeie egipteana, dar si statuete care reprezinta divinitati sau diverse amulete din perioada faraonilor pot fi vazute in cadrul expozitiei ”In cautarea nemuririi. Comori ascunse ale Egiptului Antic”, deschisa in premiera la Muzeul de Istorie si Arheologie din Baia Mare. Expozitia face parte dintre-un proiect mai amplu, desfasurat pe parcursul a trei ani, in cadrul caruia baimarenilor li se vor prezenta sase civilizatii antice.
Inedita expozitie surprinde scene din viata si cultura egipteana. O parte din obiectele autentice expuse apartin muzeului baimarean, in timp ce altele au fost reproduse, la scara, pentru a reflecta cat mai fidel o camera mortuara tipic egipteana. La realizarea expozitiei a contribuit si Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, fiind aduse piese egiptene autentice si extrem de valoroase.
”Obiectele care sunt propuse in cadrul expozitiei noastre sunt diverse statuete care reprezinta divinitati egiptene, precum zeul Thoth, zeul Anubis, zeita Isis sau zeita Hathor, dar si o reprezentare a faraonului Tutankhamon. Am pus si numeroase statuete cu saptii, statuete cu rol funerar si diversi scarabei, care erau practic niste amulete. De asemenea, am reprodus si doua personaje, pentru a completa scena funerara. Este vorba despre un mare preot si o femeie egipteana, tocmai pentru a prezenta publicului baimarean vestimentatia si podoabele tipic egiptene”, a explicat muzeograful Raul Cardos.
Piesa centrala a expozitiei o reprezinta mumia faraonului Tutankhamon, in jurul careia au fost puse statuetele si amuletele cu rol protector. Pentru a da o nota de autenticitate, a fost reprodus si sarcofagul, iar peretii incaperii care imita camera mortuara au fost pictati dupa modelul original.
Expozitia face parte dintr-un proiect cultural demarat in 2011, finantat de Administratia Fondului Cultural National. Daca anul trecut au fost reprezentate doua civilizatii, celtica si romana, anul acesta muzeografii au ales Egiptul si Dacia. La anul, ciclul expozitional va fi intregit cu alte doua expozitii dedicate civilizatiei grecesti, respectiv triburilor germanice.
”In principal, pentru publicul scolar si prescolar am venit pe trei ani cu cate doua expozitii, astfel incat sa avem la sfarsitul acestui proiect cultural o imagine panoramica, o imagine cat mai aproape de ceea ce au fost acele civilizatii, prin aspecte reprezentative, semnificative si, in acelasi timp concrete, pentru ca publicul scolar sa inteleaga mai bine trecutul”, a precizat directorul Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, Viorel Rusu.
Expozitia este deschisa publicului pana la finalul acestui an, intrarea fiind gratuita.
Sursa: Gabriela Kuhajda