Statele Unite s-au declarat convinse ca regimul sirian a comis atacul chimic de la 21 august, un masacru caruia vor sa ii raspunda, foarte probabil militar, dar fara sa incerce sa il inlature de la putere pe presedintele Bashar al-Assad, relateaza AFP. Aceasta inasprire a pozitiei Washingtonului, in vederea pregatirii terenului unei posibile lovituri impotriva Damascului, este dublata de consultari diplomatice in toate directiile sustinute de catre secretarul de Stat John Kerry.
Vicepresedintele american Joe Biden, aflat intr-o vizita la Houston (Texas, sud), a acuzat Siria ca se afla in spatele atacului chimic de miercurea trecuta. „Nimeni nu se indoieste ca (persoane) nevinovate – barbati, femei si copii – au fost victime ale atacurilor chimice din Siria. Iar vinovati de aceasta folosire ingrozitoare a unor arme chimice in Siria sunt, fara indoiala, (membrii) regimului sirian”, a declarat Biden, in urma unor declaratii similare ale purtatorilor de cuvant ai Casei Albe Jay Carney si Departamentului de Stat Marie Harf.
Washingtonul avea luni „foarte putine indoieli” asupra responsabilitatii Damascului in acest atac, soldat cu sute de morti. „Stim ca regimul sirian este singurul care detine aceste arme, ca el a utilizat aceste arme in numeroase randuri in trecut (…). Presedintele (Barack Obama) crede si eu cred ca cei care utilizeaza arme chimice impotriva barbatilor, femeilor si copiilor fara aparare este necesar sa dea socoteala”, a subliniat Biden, la fel ca John Kerry, care a declarat luni ca recurgerea la armament chimic este „moral interzisa”.
Executivul american urmeaza sa dea saptamana aceasta publicitatii o parte a unui raport al serviciilor americane de informatii care probeaza responsabilitatea siriana, au anuntat Carney si Harf. Regimul sirian neaga in bloc, acuza rebeliunea siriana si gazduieste pana duminica pe teritoriul tarii o misiune ONU de ancheta in acest sens.
O lovitura impotriva Damascului parea iminenta ieri, 27 august, iar Siria a promis ca se va apara. Potrivit secretarului american al Apararii Chuck Hagel, Statele Unite au „pozitionat elemente pentru a putea raspunde oricarei optiuni a presedintelui”. „Suntem pregatiti”, a oferit el asigurari.
Interventia ar fi limitata la o campanie punctuala de cateva zile, prin tiruri de racheta de croaziera de tip Tomahawk de la bordul a patru distrugatoare aflate in largul coastelor Siriei, au declarat pentru AFP o serie de oficiali americani. Insa „presedintele nu a luat inca o decizie”, au insistat Casa Alba si Departamentul de Stat.
Ambele au exclus trimiterea de „trupe la sol” si au subliniat asupra faptului ca „posibilitatile examinate nu sunt menite sa rastoarne regimul” al-Assad.
In paralel, Obama si Kerry au continuat consultari diplomatice in toate directiile cu aliatii europeni, canadian, australian si tari arabe, cu scopul de a „raspunde adecvat” Damascului.
Kerry si-a petrecut ultimele cinci zile la telefon, discutand cu aproximativ 30 de ministri de Externe din tari aliate si cu secretarii generali ai ONU, NATO si Ligii Arabe. El a discutat, de asemenea, cu ministrii de Externe rus si sirian.
Sursa: Mediafax