Vezi VIDEO
Atacurile mistretilor s-au inmultit in Tara Lapusului, iar localnicii din Coroieni spun ca nu se mai merita sa isi cultive pamanturile pentru ca animalele fac prapad in ograzile lor. In timp ce lapusenii se plang de distrugeri, vanatorii sunt incantati de inmultirea mistretilor, precizand ca s-a ajuns la un efectiv optim. Numarul mistretilor aproape s-a triplat fata de anul trecut, dupa cum estimeaza autoritatile locale, care au aratat ca numai in padurile din Coroieni sunt noua familii de scroafe cu purcei.
Taranii din Tara Lapusului vor sa renunte la agricultura, mai ales ca multi dintre ei nu s-au ales cu nimic dupa recolta din toamna. Oamenii au cerut ajutorul autoritatilor locale, care, la randul lor le-au cerut vanatorilor sa ia in catare mistretii. Legislatia in acest domeniu este insa mult prea incalcita, iar lapusenii continua sa se planga in van.
“Ne mananca tate cerealele. Nu putem recolta cartofii, din cauza mistretilor. Nu putem pune cartofi, porumb. Am avut triticale pe trei hectare si jumatate, numa’ intr-un singur loc am mai avut ce culege in toamna”, a spus Gavril Vele din Valenii Lapusului. Un alt lapusean a adaugat ca ”in partea de jos a satului, spre Peteritea, ne ataca tiganii, iar aici sus, la deal, catre Coroieni, mistretii”.
Autoritatile locale au spus ca despagubiri se acorda greu, numai pentru stabilirea valorii pagubelor fiind nevoie de convocarea unei comisii si intocmirea unui dosar stufos.
“Nu se pot acorda despagubiri decat intr-o forma scazuta, pentru ca e aproape imposibil de aplicat legea”, a declarat Gavril Ropan, primar al comunei Coroieni. Acesta a mai spus ca “in ultimii doi ani avem o mare problema a cetatenilor din comuna Coroieni si chiar in vecini, la Vima Mare, Vima Mica, Peteritea, pentru ca s-au inmultit atat de mult in zona noastra incat nu stiu sa fi fost atatia, iar eu am o varsta inaintata”.
Reprezentantii AJVPS Maramures au precizat ca nu prea au cum sa controleze situatia. “Conform legii, ei au obligatia de a-si ingradi terenurile si de a efectua paza”, a declarat Ionica Pop, inginer cinegetician in cadrul asociatiei, insa taranii au spus ca le este greu sa faca asta pentru ca si-au mai pus plase de sarma in jurul proprietatilor si le-au fost furate. Nici mistretii nu pot fi vanati insa, pentru ca prin lege se stabileste annual o cota de vanat ce nu poate fi depasita.
Sursa: Alexandru Ruja