Vicepresedintele Federatiei Sindicale din Posta Romana (FSPR), Marcel Giurge, a precizat pentru eMaramures.ro ca protestul a fost suspendat doar pana la aparitia ordonantei guvernamentale in care se va specifica ridicarea monitorizarii.
“Inca nu stim cum va arata respectivul act normativ, pentru ca am inteles ca din vechea lista au fost scoase si alte societati. Daca in ordonanta vor fi puse conditii postei, atunci vom relua protestele”, a aratat liderul sindical.
Postasii maramureseni, impreuna cu colegii lor din intreaga tara, au declansat saptamana aceasta conflictul de munca pentru ca societatea la care sunt angajati figura in continuare in evidentele companiilor cu pierderi din Romania si, pentru ca era monitorizata de guvern, nu putea sa faca noi angajari si nici sa dispuna cresteri slariale.
Postasii au intentionat ca de vineri sa nu mai lucreze ore suplimentare, avand in vedere ca acestea le sunt platite cu intarziere, si sa refuze sa transporte corespondenta peste normativele de munca din sectorul lor de activitate, de 12 kilograme pentru femei si 15 pentru barbati.
Agentii si factorii postali cer imbunatatirea conditiilor de munca, angajarea unui numar suplimentar de personal care sa acopere necesarul de munca, si o crestere salariala de pana la 25 de procente.
”Decizia a fost luata pe baza analizei indicatorilor economico-financiari realizati de acesti operatori economici in perioada 2005-2006, cuprinsi in situatiile transmise de catre ministerele de resort implicate si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului”, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Camelia Spataru.
Potrivit acestei analize, au existat conditii care sa permita scoaterea de sub monitorizare a unor operatori economici. Criteriile luate in considerare pentru mentinerea unor operatori economici in actiunea de monitorizare au vizat inregistrarea de pierderi si de arierate.
Sursa: Larisa Tivadar