Gunoiul din grajduri, care altadata era folosit pe ogoarele maramuresenilor este considerat acum un pericol. Specialistii din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala au atras atentia secretarilor din primarii ca 35 de localitati din judet sunt vulnerabile din acest punct de vedere si ca gunoiul este o sursa puternica de poluare cu nitrati, care pune in pericol atat oamenii, cat si animalele.
Autoritatile au fost sfatuite sa faca demersuri pentru a impiedica aruncarea resturilor din grajduri in cursurile de apa. “Gunoiul de grajd pe care il are fiecare gospodar trebuie sa fie bine gospodarit in sensul sa nu se produca infiltratii din acea platforma de depozitare a gunoiului de grajd in sursele de apa. Aceste surse de poluare sa nu ajunga in ape. Ape curgatoare, ape freatice sau in ape de adancime. Nitratii sunt considerate substante toxice si afecteaza hemoglobina”, a atras atentia Vasile Chiorean, consilier de specialitate in cadrul Directiei Agricole.
Acesta le-a explicat secretarilor ca ar trebui sa faca verificari la nivelul fiecarei localitati pentru a vedea care este situatia si ce masuri s-ar impune pentru reducerea gradului de poluare. Sfaturile date au iscat insa reactii in randul reprezentantilor din teritoriu. Primarul comunei Recea, Pavel Octavian, s-a aratat nemultumit ca se fac presiuni asupra gospodarilor si a declarat ca, avand in vedere toate conditiile care se impun, nu mai are niciun rost sa cresti animale in Maramures.
Reprezentantii Directiei Agricole au enumerat 35 de localitati care, din punctul lor de vedere sunt considerate vulnerabile: Ardusat, Arinis, Barsana, Bocicoiu Mare, Bogdan-Voda, Calinesti, Campulung la Tisa, Cicarlau, Coas, Coltau, Farcasa, Gardani si Grosi, Leordina, Miresu Mare, Oncesti, Petrova, Recea, Remetea Chioarului, Rona de Jos, Rona de Sus, Rozavlea, Sacalaseni, Salistea de Sus, Salsig, Sarasau, Satulung, Seini, Sieu, Sighetu Marmatiei, Somcuta Mare, Stramtura, Ulmeni, Vadu Izei si Viseu de Jos.
Sursa: Catalin Tineghe