Articolul, publicat in data de 25 septembrie 2006 de eMaramures.ro si preluat de cotidianul Glasul Maramuresului in data de 28 septembrie, atragea atentia asupra defrisarilor masive din Parcul Natural Muntii Maramuresului si punea cateva intrebari pertinente: ”Cand si cine va pune oare capat prapadului forestier declansat cu bestiala rapacitate (in primul rand in Maramures) dupa 1990?” si ”Ce fac Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Cinegetic, Jandarmeria, Politia, Agentia de Protectie a Mediului, Garda Nationala de Mediu etc. pentru limitarea, daca nu chiar incetarea jafului codrilor, distrugerea habitatelor si a faunei montane?” Dovezile despre ilegalitatile comise in zona au fost destul de multe in articol, iar faptele penale au fost descrise in mod explicit.
Reactia a venit. La doua luni si jumatate de la semnalele de alarma trase, miercuri a fost dat publicitatii un comunicat de presa in care s-a precizat ca, dupa informatiile aparute in presa, ”conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures s-a sesizat cu privire la aspectele semnalate in cuprinsul acestui articol si a dispus constituirea unui grup de lucru care sa actioneze pentru identificarea instalatiilor de transformat lemn rotund din zonele precizate in publicatie, precum si executarea de actiuni comune de catre lucratori de politie impreuna cu reprezentanti ai celorlalte institutii cu atributii in acest domeniu.”
Comisarul sef Ioan Isac, comandantul IJP Maramures, a dispus constituirea unei comisii de ancheta pentru identificarea hotilor de lemn si a gaterelor din Parcul Natural Muntii Maramuresului. La mai bine de doua luni, politistii au recunoscut, e drept cu o jumatate de gura, ca padurile din zona sunt hacuite cu nesimtire.
IJP nu a dat exemple concrete in legatura cu persoanele gasite vinovate pentru crima ecologica si nici nu a facut referire la deschiderea unor dosare penale. Comunicatul a furnizat informatii strict statistice, care surprind doar in mica masura imaginea dezastrului.
Cazul prezentat de eMaramures.ro a fost instrumentat de o armata de oameni. Lucratori din cadrul Serviciului Politiei de Ordine Publica si Serviciului de Investigare a Fraudelor Maramures, comisari ai Garzii Nationale de Mediu si ai Garzii Financiare Maramures, lucratori silvici, jandarmi si politisti de frontiera au fost cooptati in actiune.
Rezultatele dupa ampla ancheta nu au fost insa spectaculoase. In acelasi comunicat de presa s-a precizat ca ”oamenii legii au controlat 45 de autovehicule, o caruta si 13 instalatii de transformat lemn rotund”. ”Au fost aplicate 15 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 37.399 lei, din care: 11 la administratorii instalatiilor de transformat lemn rotund, 1 la proprietarii instalatiilor de transformat lemn rotund (care nu avea autorizatie) si 3 pentru transportul materialului lemnos fara a poseda documente legale. A fost ridicata in vederea confiscarii cantitatea de 24,08 mc de material lemnos in valoare totala de 5.300 lei.” Cam la atat s-a limitat ”recolta”.
Reprezentantii IJP Maramures au mai precizat ca “tot in sopul prevenirii si combaterii faptelor ilegale in legatura cu recoltarea, transportul, prelucrarea si comercializarea materialelor lemnoase, prin planul comun de actiune la care participa toate institutiile cu atributii in acest domeniu, au fost instituite posturi fixe de control pe principalele rute de transport al materialului lemnos, dar si al pomilor de Craciun. Mai mult, echipe mobile alcatuite din lucratori de politie, jandarmi si lucratori silvici vor patrula pe trasee montane pentru a preveni si combate degradarea mediului prin defrisari ilegale”.
Asta nu inseamna insa rezolvarea problemei, pentru ca nu doar in Parcul Natural Muntii Maramuresului, ci si in celelalte paduri ale judetului urmele sunt vizibile. Cioturi hidoase ale arborilor pot fi vazute pretutindeni, iar pe drumurile silvice este un du-te vino al camioanelor si TAF-urilor pline ochi cu lemne tocmai bune de trecut prin gatere. Prin urmare, oficialii IJP Maramures ar putea sa desfasoare o ancheta continua in ce a mai ramas din padurile judetului.
Sursa: Vasile Dale