![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
O echipa de jurnalisti din Marea Britanie a poposit in comuna Rozavlea pentru realizarea unui film documentar despre familia de pitici evrei Ovitz, care, in anii ’30, a devenit celebra pentru spectacolele ambulante sustinute in toata Europa. Trupa ”Liliput” era formata din sapte frati pitici din Rozavlea si a atras atentia nu doar prin statura, ci si prin talentul muzical. Pana inainte de izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, au dus o viata fericita, insa dupa ocuparea Transilvaniei de catre hortisti, au fost dusi la Auschwitz, devenind cobai ai doctorului Mengele. Au supravietuit experimentelor si lagarului de concentrare, fiind eliberati odata cu alti prizonieri de catre soldatii Armatei Rosii, care i-au dus mai apoi la Moscova, unde au trait o vreme pana sa revina pe plaiurile natale.
Fascinanta poveste a liliputanilor din Rozavlea i-a adus pe jurnalistii englezi in Maramures, care de doua zile lucreaza la documentar. Impreuna cu ei este si actorul pitic Warwick Davis, celebru dupa aparitiile in „Razboiul Stelelelor”, „Harry Potter” si „Cronicile din Narnia”. Acesta va fi naratorul intamplarilor care ii privesc pe cei din familia Ovitz. In Rozavlea, s-a filmat pe locul casei in care au trait acestia, al sinagogii care exista in zona in urma cu mai bine de o jumatate de veac, dar si la cimitirul in care piticii au fost inmormantati.
„Documentarul este doar despre familia Ovitz, asta pentru ca povestea este atat de interesanta, atat de fascinanta… Intreaga familie a fost la Auschwitz si a supravietuit, iar apoi a trait o viata lunga, asta face ca povestea sa fie foarte interesanta pentru noi si de aceea ne referim doar la familia Ovitz. Warwick Davis este foarte interesat de povestea lor si si-a dorit sa vina personal aici”, a declarat pentru eMaramures, Alice Taylor, asistent regizor la televiziunea Chameleon din Anglia.
Povestea piticilor Ovitz le este cunoscuta localnicilor din Rozavlea. Un apropiat al familiei a fost Ioan Timis, care a cumparat casa acesteia, a rememorat cateva din intamplarile de acum 60 de ani. Maramureseanul, acum in varsta de 75 de ani, a povestit cum se amuza de prietenii sai pitici care se cazneau sa traga in jos clanta de la usa cu un baston ca sa poata intra in casa lui ori cum se uita cu jind la masina familiei. ”Ovicerii” – cum le spuneau localnicii – au adus in Rozavlea primul automobil, lucru rar si de mare pret pe toata Valea Izei.
„Masina era pentru noi o mare curiozitate, de aia o stiu foarte bine, ca atunci nu erau masini, nu existau si nu treceau pe aici niciodata. Era un tip de microbuz pe care il foloseau la deplasari. Si dupa razboi, in ’44 toamna, toti copiii de aici, din joaca, am spart usa de la masina… Copiii au spart usa si apoi au demontat-o. Pentru noi era un lucru extraordinar, o curiozitate”, a declarat barbatul.
Oamenii din Rozavlea isi amintesc ca familia era extrem de unita si cred ca astfel au reusit sa depaseasca toate greutatile. „Erau o familie de oameni asezati si sa zicem destul de culti. Aveau ceva studii, dar muzica i-a ridicat foarte mult, pentru ca erau lautari, cantau si se diferentiau foarte mult de ceilalti evrei pentru ca erau mai civilizati. Si imbracamintea le era diferita. Ei erau imbracati mult in alb-negru, femeile in culori deschise, taranii erau toti in haine facute de mana femeii, de la opinca si pana la caciula, nimeni nu avea o bluza, era totusi o diferenta importanta intre romani si ei”, a marturisit Ioan Timis.
Fotografii cu membrii trupei ”Liliput”, obiecte care le-au apartinut, precum si alte documente care ii leaga de Rozavlea exista in casele localnicilor, precum si prin registrele primariei. Autoritatile chiar au in plan sa deschida un muzeu in comuna, primarul Vasile Marza fiind unul dintre donatori, pentru ca va oferi o masina de cusut la care mama fratilor Ovitz a confectionat costumele lor de scena.
„Incercam sa creem un muzeu, in care, pe langa diferite obiecte care au apartinut familiei Ovitz, sa amenajam in interior si o minisala de cinematograf, in care se se difuzeze istoria vietii lor. Avem si cateva fotografii. Chiar si mama mea, care in copilarie era vecina cu familia Ovitz, a achizitionat o masina de cusut Singer de la familia respectiva si o pastram si acum”, a marturisit primarul Vasile Marza.
Documentarul despre viata piticilor va fi lansat in 2013. Titlul provizoriu al acestuia este „Piticii din Rozavlea””, dupa cum a declarat jurnalistul sighetean Ioan J. Popescu, consultat al echipi britanice. Acesta a mai aratat ca in marti anul viitor se spera in finalizarea procesarii si montarii imaginilor. Pana atunci, in afara filmarilor din Maramures, se vor mai trage cadre la Cluj-Napoca. Se doreste ca filmul sa fie prezentat, imediat dupa lansare, si la Sighetu Marmatiei.
Nu este prima productie de acest gen despre familia liliputana din Rozavlea, pentru ca in urma cu mai bine de cinci ani s-a realizat filmul ”La inaltime in Auschwitz”, iar anterior ”Draga, Perla”.
Sursa: Anca Popescu Glodan