Vezi VIDEO
A patra procedura de licitatie a fost cu noroc pentru compania baimareana Remin, care a reusit sa obtina, din partea unui investitor elvetian, exact suma pe care si-o dorea pentru pirita aurifera de la Flotatia Centrala. Cele 506.000 de tone au fost achizitionate cu peste 53 de milioane de dolari, dupa cum a precizat pentru eMaramures directorul general Ovidiu Galca, contractul fiind semnat chiar in aceasta saptamana.
“Nu vor exista contestatii, pentru ca Werco Trade a fost singura societate inscrisa la licitatia din 21 martie. Au mai fost alte trei proceduri demarate pentru vanzare, dar, din pacate, s-au cumparat caiete de sarcini insa nimeni nu s-a prezentat ulterior pentru licitare”, a explicat seful de la Remin.
Prima strigare pentru pirita aurifera de la Remin a avut loc in noiembrie anul trecut. In ciuda esecurilor repetate, compania a mentinut pretul la valoarea de 105 dolari pe tona. Elvetienii de la Werco Trade urmeaza sa retraga materialele de pe halda in etape, pe parcursul urmatorilor ani.
Firma este specializata in tranzactionarea cuprului, plumbului, zincului, aurului, dar si a altor metale si minereuri. De asemenea, ea ofera o gama larga de alte servicii, intre care si diverse finantari sau asigurarea logisticii, fiind activa pe piata din 2008.
Pirita aurifera cumparata de elvetieni are in compozitia sa chimica 11,30 grame de aur la tona, dupa cum arata un buletin de analiza obtinut de eMaramures. De asemenea, mai contine: argint – 43,10 gr/tona, sulf – 46,78%, arsen – 2,30%, plumb – 0,61%, zinc – 0,73%, cupru – 0,04%, mangan – 0,02%, fier – 36,04%, stibiu – 0,08%, cadmiu – 0,002%, seleniu – 0,003%, dioxid de siliciu – 14,40%, oxid de calciu – 1,27%, oxid de magneziu – 0,12.
Compania Remin a intrat in insolventa in februarie 2009, data la care figura cu datorii de aproximativ 140 de milioane de euro. Directorul Ovidiu Galca a mai recunoscut ca se au in vedere si alte licitatii in perioada urmatoare, insa nu a dat deocamdata relatii despre obiectivele care vor fi scoase la vanzare. “Urmeaza sa se stabileasca o strategie cu administratorul special si cu cel juridic deoarece exista solicitari si pentru alte active ale societatii”.
Sursa: Larisa Cordea