In ultimele zile inspectorii sanitar-veterinari din Maramures au efectuat mai multe controale in supermarketuri si magazine, iar potrivit declaratiilor sefului institutiei, Carol Balko, s-au sechestrat 505 bucati din conserva de ton maruntit in ulei din care a mancat bistriteanul diagnosticat cu botulism.
Cele mai multe au fost ridicate de la trei supermarketuri si de la un distribuitor, toti cu sediul in Baia Mare, fiind retrase de la comercializare un numar de 432 de bucati de conserva. Cantitati mai mici au fost gasite insa si in magazinele mai mici din Baia Mare, Sighetu Marmatiei si Borsa, dupa cum a precizat Carol Balko.
Seful directiei sanitar-veterinare a mai spus ca se vor face controale si in perioada urmatoare, dar a aratat ca, din cauza numarului insuficient de personal, verificarile decurg lent. ”Am mers mai intai la supermarketuri si la hypermarket, de unde stiam ca se aprovizioneaza si micii comercianti”, a declarat acesta.
Pana la efectuarea tuturor analizelor, conservele vor fi tinute sub sechestru. In cazul in care rezultatele vor stabili ca acestea prezinta un pericol pentru sanatatea populatiei, vor fi distruse.
Oficialii ANSVSA au informat ca la nivel national ”au fost efectuate 4.264 de inspectii in toate judetele tarii si au fost prelevate probe, avand in vedere ca distribuirea conservelor de peste s-a facut prin intermediul a cinci depozite din judetele Timis, Cluj, Galati, Iasi si Maramures”.
Carol Balko a precizat insa ca populatia nu trebuie sa intre in panica, pentru ca barbatul ar fi putut sa se imbolnaveasca si pe alte cai. El a precizat ca in gospodaria bistriteanului s-au gasit mai multe tipuri de alimente, astfel incat nu se poate spune cu precizie ca tonul consumat ar fi dus la declansarea bolii.
Botulismul este o boala grava, care apare in urma consumului de alimente contaminate cu bacteria botulinica, in special conserve preparate in casa, slanina, carnati afumati, peste afumat/sarat, carne in untura.
Principalele semne ale bolii sunt tulburari digestive moderate (uscaciunea mucoasei bucale, greata, dureri abdominale), cefalee, ameteli, astenie accentuata, paralizii flasce (mai frecvente sunt paraliziile oculare- oftalmoplegie, manifestari oculare – diplopie, strabism), paralizii faringiene- inghitire dificila, voce ragusita, vorbirea dificila, iar in cazurile severe paralizii ale muschilor de la gat, membre, paralizii ale muschilor respiratori cu aparitia insuficientei respiratorii.
In vederea prevenirii imbolnavirilor, Ministerul Sanatatii Publice si Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile recomanda populatiei evitarea consumului de conserve din legume, carne si peste preparate in casa, nesterilizate prin fierbere minim 30 de minute; evitarea consumului de conserve al caror capac este bombat; evitarea consumului alimentelor cu aspect si miros neplacut; curatarea atenta si spalarea riguroasa a produselor vegetale; conservarea la rece a mancarurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile; alimentele cu aspect si miros neplacut nu vor constitui hrana pentru animale; recipientele in care s-au aflat alimentele cu aspect si miros neplacut vor fi bine curatate si fierte.
Specialistii mai recomanda ca orice produs preparat in casa sa fie fiert mai mult de 10 minute – conservele de vegetale prezinta riscul cel mai mare; conservele industriale (supe concentrate, conserve de legume) pot fi mai rar contaminate cand au fost insuficient sterilizate; carnea afumata si sunca preparata in casa, carnatii, conservele de peste pot fi, de asemenea, surse de imbolnavire; evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate; asigurarea pastrarii alimentelor la temperaturi de 4-8°C, in cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare); consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider.
De asemenea, se recomanda ca alimentele sa fie preparate la temperaturi de peste 70°C; evitarea contactului intre alimentele nepreparate si cele preparate; spalarea repetata a mainilor, nu numai dupa utilizarea toaletei, ci si inainte de masa.
Sursa: Meda Muntean