In perioada octombrie 2012 – iulie 2013, 2.818 de educatori, invatatori si profesori din invatamantul preuniversitar din judetul Maramures au participat la programul de formare continua ,,Competenta, inovare si profesionalism prin TIC” (CIPTIC). Cursul s-a derulat in cadrul proiectului POSDRU: ,,Competenta, profesionalism si dimensiune europeana prin integrarea
TIC in actul educational”, derulat pe o perioada de trei ani, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
Beneficiarul acestui proiect este Inspectoratul Scolar Judetean Botosani si are ca parteneri Inspectoratul Scolar al Judetului Maramures, Casa Corpului Didactic Maramures, Casa Corpului Didactic Botosani, SIVECO S.A. Romania si Universitatea ,,Danubius” din Galati. Impactul programului de formare a fost pozitiv, cadrele didactice nu numai ca au participat in numar foarte mare, 2850, dar majoritatea a si absolvit programul, 2818; cursurile au fost structurate pe metode moderne de predare-invatare, bazate pe tehnologia moderna, temele au fost de actualitate si au adus plus valoare procesului instructiv-educativ prin introducerea materialelor multimedia interactive ca instrumente utilizate la clasa.
Programul de formare continua, fiind cofinantat din Fondul Social European, a fost gratuit, structurat pe urmatoarele 4 module obligatorii, cu un numar total de 160 de ore, care au asociate 40 de credite profesionale transferabile:
Modulul 1: Formarea competentelor IT si certificare IT – modul mediu de 45 de ore, cu 15 credite profesionale transferabile;
Modulul 2: Proiectarea si implementarea curriculumului centrat pe competente – modul mediu de 45 de ore, cu 15 credite profesionale transferabile;
Modulul 3: Managementul clasei – gestionarea situatiilor de criza, modul scurt de 25 de ore, cu 10 credite profesionale transferabile;
Modulul 4: Metode interactive de predare – invatare, modul mediu de 45 de ore, cu 10 credite profesionale transferabile.
Cele patru programe de formare au fost dezvoltate de S.C. SIVECO Romania S.A. si de Universitatea “Danubius” din Galati, parteneri in cadrul proiectului. Pentru a veni in sprijinul cursantilor, Inspectoratul Scolar Judetean si Casa Corpului Didactic Maramures au stabilit opt locatii pentru derularea cursurilor, atat in municipiul Baia Mare la Colegiul National ,,Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic ,,Emil Racovita”, Colegiul Tehnic ,,George Baritiu” si Colegiul Tehnic ,,Aurel Vlaicu”, cat si in Sighetu Marmatiei la Colegiul National ,,Dragos Voda”, in Viseu de Sus la Liceul Teoretic ,,Bogdan Voda”, la Targu Lapus, Liceul Teoretic ,,Petru Rares” si in Ulmeni la Grup Scolar ,,Dr. Florian Ulmeanu”.
Programul de formare a abordat teme actuale, imbinand cu succes secventele de instruire „fata in fata”, cu cele la distanta – legatura cu tutorele pastrandu-se prin canale moderne de comunicare: e-mail, forum de discutii, crearea comunitatilor virtuale educationale. Strategia si activitatile propuse au raspuns nevoilor grupurilor tinta identificate: utilizarea reala a tehnologiei in pregatirea didactica si metodica.
Sursa: ISJ Maramures