Vezi VIDEO
Aproape 50.000 de pensionari maramureseni vor primi bani mai multi, incepand de saptamana viitoare. Vizati de suplimentarea financiara sunt o parte dintre cei care au desfasurat activitati in grupele I si II de munca si care nu au beneficiat de prima etapa de majorare a pensiilor. Acestia vor capata, odata cu pensia de pe luna februarie, si suplimentarea care li se cuvine pe luna ianuarie.
O treime din cei 126.000 de pensionari din Maramures vor primi bani mai multi incepand din aceasta saptamana. Beneficiarii majorarii sunt o parte din pensionarii care pana in 1 aprilie 2001 au desfasurat activitati in grupele I si II de munca. Acestora li s-au majorat cu 50%, respectiv 25% punctajele anuale, pentru echilibrarea pensiilor din aceeasi categorie profesionala si aceleasi conditii de pensionare.
„De aceasta majorare vor beneficia 46.598 de maramureseni. 25.762 sunt arondati zonei Baia Mare si dincolo de Gutai sunt arondati Sighetului 20.836 de persoane”, a declarat directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii (CJP) Maramures, Gavril Cherhat.
Insa nu toti pensionarii incadrati in grupele I si II de munca vor beneficia de acasta majorare. Oficialii CJP Maramures anuntand ca suplimentarea financiara nu va fi aplicata persoanelor carora li s-a stabilit punctul de pensie prin impartirea stagiului de cotizare la 20 de ani.
Cei peste 46.000 de maramureseni care se incadreaza in conditiile de majoare a pensiilor vor primi pe cuponul de pensii din aceasta luna si majorarea care li se cuvenea pe luna ianuarie. Sumele cu care au fost majorate respectivele pensii au fost calculate la nivel central si vor fi anuntate in teritoriu doar in momentul expedierii cupoanelor de pensii catre beneficiari.
Cum s-a ajuns la aceasta situatie? In Romania, cei care au lucrat in grupele I si II de munca s-au pensionat in baza mai multor legi. La inceputul anului ’90, prin Hotararea de Guvern 267, minerilor care aveau varsta de 50 de ani si 15 ani de munca in subteran li s-a stabilit punctul de pensie al prin impartirea stagiului de cotizare la 20 de ani.
„Era un tabel care mergea de la 20 la 45 de ani. Deci, cine avea 20 de ani de grupa I se putea pensiona la 45 de ani. Cei cu 15 ani de grupa I se puteau pensiona la 50 de ani. Ulterior s-a sesizat ca aceasta facilitare a fost doar pentru cei care au lucrat in subteran, ori cei cuprinsi in grupa I de munca erau si cei de la combinat, de la antezdobirile din Flotatie, din domeniul forestier, fabrici de sticla…”, a explicat directorul adjunct al CJP Maramures.
In 2005, s-au recalculat toate pensiile in functie de sistemul de punctaj si s-a constat ca la aceeasi categorie profesionala si aceleasi conditii (varsta si stagiu de cotizare) existau diferente intre pensii.
„Atunci, legiutorul a emis o serie de acte normative pentru a echilibra situatia. Astfel, Ordonanta de Urgenta din 2008 dadea un anumit punctaj la anul de spor de grupa (de exemplu, o persoana care a lucrat 20 de ani in grupa a II-a primea la fiecare an lucrat un spor de grupa de 3 luni, implict la perioada de munca primea un spor de 5 ani). Tot in 2008, au mai aparut doua ordonante de care au beneficiat cei carora punctul de pensie li s-a calculat prin stagiul complet de cotizare dupa data nasterii, iar apoi punctul de pensie a fost calculat si dupa anii lucrati, nu numai dupa anul de spor de grupa”, a mentionat Cherhat.
Sursa: Catalin Vischi