30 iunie 2009, solo
Temperaturi diurne-n alarmanta crestere. Lehamite. Lancezire. Perspective? Ioc. Sanse?
Asisderea.Rutina-i salvarea. Sau ma rog, imbatarea cu rutina si trecerea-nnesimtire a fiintei ca intr-un fel de antitetica hibernare estivala.
Sa ies. Sa scap. Sa ma desprind din nou. Dar cum? Incotro?
Osolutie la-ndemana e revista presei (electronice) locale. Bingo!EXPOZITIE – Basoreliefuri cu fecioare ruginite si viori mutilate in expozitia tanarului artist plastic Norbert Baczai
GaleriaMillenium din centrul vechi al municipiului Baia Mare gazduieste panala finele lunii iunie a.c. expozitia de arta contemporana a tanaruluiNorbert Baczai. La doar 29 de ani…

Tentant, hai sa vad.
Pornesc intr-acolo facand o volta urbana expunandu-ma avatarurilor circulatiei rutiere dar nu numai.
Constatasta cautand un locsor de parcare (cu plata) indaratul catedraleiromano-catolice si-a Turnului Stefan, adica la un pas de MuzeulJudetean de Arta, gasind unul cu ceva dificultate dar logic explicabil.O patrime din alveola neocupata debordeaza de deseuri de constructiiamalgamate cu altele menajere ce-mprastie in jur pestilentiale izuridulci-acre.
Caut variante acceptabile. Nu prea sunt. Cobor, inchid portiera, plec spre piata Millenium.
Unboschetar zdrentaros, desprins parca din Viridiana lui Luis Bunuel, imitaie calea. Izul hainelor lui estompeza partial duhoarea gramezii degunoi din parcare, probabil conform unui antic principiu homeopatic.
Prindreptul promiscuei ceasornicarii din stanga culoarului pietruit dinfata apare silueta efilata a unui cunoscut de prin anii timisoreneimele studentii. Nu-i nicio confuzie la mijloc, doar facuseram nu o datablatul CFR-istic impreuna (si cu inca vreo 25-30 de studenti ladiferite facultati de pe Bega) calatorind noptile- adrenalinic – spreTimisoara. El fusese la Politehnica, cu fratele meu, in timp ce eu…Apoi facuse baschet pe la I.M.U.A.S. Baia Mare. Ii stiu chiar foartebine numele iar asta ma determina sa ma intreb daca o fi doar ocoincidenta a acestuia cu numele unuia dintre expozanti, acela cusubstantialul numar de lucrari de arta moderna expuse.
Trag oocheada la stanga, spre monumentala lucrare sculpturala a pieteiMillenium, intens controversata pe temeistorico-nationalist-patriotarde. Alungitul trup slabanog si cu chiphieratic al regelui Stefan lipseste-n continuare si nu prea se stiepana cand. Bine macar ca sculptorul si-a luat malaiul!
Ce calds-a facut desi de-abia e trecut de 10. Nici porumbeii nu maizburatacesc pe caldaram cersind faramituri copiilor ori insotitorilorlor.
Privesc vitrina din dreapta descoperind afisul BNL ARTS sisubit ma-ntreb daca nu am ratat cumva sala sau evenimentul dorit.Dincolo de geamul prafuit, un tanar aranjeaza ceva si aproape imediatma prind ca e expozantul vizat, fiul precedentului trecator ce-mistarnise studentestile amintiri.
Pasesc prin cadrul usii larg deschise, salut, intru dupa care (aparent) ne ignoram reciproc, (ne)ostentativ.
Primaimpresie e una profan-laica, strict termica. E mai racoare aici decatin piata. A doua e pur olfactiva. Mirosul vopselelor, uleiurilor silacurilor innobileaza inconfundabil spatiul ambiental concurand larapida reculegere a eu-lui intru adecvata parcurgere, evaluare,perceptie (analitic-critic cat mai obiectiva) a exponatelor.
Douanuduri oarecum butaforic-ipsoase-si avanseaza frumosii si expresiviinuri din fundalul unei panze mari tratate robust, ferm, poate chiarusor masculin-violent, in maniera macho, cu uleiuri alb-bej-galbenaurii. Aduce unui neindoilenic omagiu adus feminitatii.
Incontinuare remarc lucrari realizate in aceeasi tehnica mixta, picturacombinata cu sculptura in (baso)relief, mai apoi cu influete de grafica(fragmente de text si partituri muzicale clasice). Autor BaczayNorbert. Cristian Cotet, Burnar Daniel si Cadar Patrick expun si ei, incontinuare sau ceva mai incolo. Oricum diferenta lor de exprimareplastica e flagranta dar nu disonanta sau discordanta, cu sigurantacomplementara si echilibranta.
Fac incet turul salii, cu miciscurtcircuitari menite evaluarii lucrarilor panotate pe stalpiivanjosi, placati cu piatra, ai multisecularei sali, (relativ) de curandrestaurata si ideala unor astfel de manifestari.
In continuareapar alte lucrari cu adevarat monumentale si de sorginte biblica,efigii de madone cu chipuri negre si trupuri invesmantate in largi robeintens valurite, amintind de extraordinarele efecte de draperiimarmoreene ale lui Michelangelo Buonarroti. Curios, privesc lateralexponatele intrebandu-ma prin ce tehnici elaborate si ingenioase tablade otel ruginita (deliberat, prin atacare studiata si limitata cu acidsulfuric, dupa cum mai tarziu avea sa-mi declare autorul) a putut fiastfel plastifiata. Nu e vorba de tabla ci de un material textilminutios pliat pentru a obtine efectul scontat si apoi tratat cu vopseain ulei si lacuri, mi-a divulgat autorul extrem de amabil, comunicativ.
O demivioara (dosul acesteia) neagra antracit se desprinde magic dinacelasi fundal de tabla ruginita, stralucind gras-uleios din cauzalacurilor protector-conservatoare. In jurul ei subtile planurisuprapuse, in tonuri saturate de verde, menite probabil sa sugerezetridimensionalitatea, poate chiar nasterea muzicii insasi din materiabruta din jur. Nu departe o alta demivioara (de-aceasta data parteasuperioara, cu limba, S-urile si calusul inconfundabil) desprinzandu-sesimilar dintr-un aproximativ acelasi substrat plastic. Apoi oincorsetata-n falduri si lanturi Madona iar la picioare-i pruncul,renegat parca. Totul prezentat in aceeasi maniera si tehnica mixtaindubitabil monumentala.
Privesc pe furis la tanarul artistcaruia-i remarcasem din start tatuajele albastre si stacojii de pebrate, spate, umeri, maieul cu care era-mbracat permitandu-mi lesne safac (recunosc, neortodox) asta si simt ca parca e ceva-n neregula intreacea imagine a tanarului, oarecum ostentativ protestatar-nonconformistasi creatiile sale artistice incarcate de substanta, mesaj plastic(chiar metafizic), frumusete si eleganta.
La un moment dat seapropie intinzandu-mi o coala de hartie (citind-o, de pe o fata afludespre rostul BNL Arts-brandul corporatiei BNL International Artinfiintat in USA in 2009, Baczay Norbert fiind unul dintre actionariiinitiatori, si avand drept scop promovarea artistilor prin evenimenteexpozitionale si internet, pe revers fiind inscrise numele lucrarilorexpuse de cei trei autori si pretul de vanzare al acestora, in euro).
Auroracu degete trandafirii, Tristete, Culorile aurei umane, Peisaj dinsubconstient, Duet I si II, un fel de prezentare-n oglinda a doua sobremadone intens drapate-n vaste draperii, Agonie, intre cer si pamant,Schwarze gaige I, II, Russian music… Nuante muzicale, Spalareapacatelor.
Cautarea pe verticala, Ondulatie si Arcuire ale luiCristian Cotet sunt sculpturi in adevaratul sens al cuvantului si desi(partial) sunt realizate din metal (oxidat) au un ceva teluricancestral ce te-ndeamna sa le atingi si ciocani cu degetul asteptandclipa fasta a (re)nasterii unei divine muzici antice.
De o cutotul alta factura si tehnica sunt exponatele Stai! Zambeste! Mersi! siRinocer incadrat intr-un patrat ale lui Cadar Patrick, respectiv Reflexapartinandu-i lui Burnar Daniel.
Sunt (doar eu si autorul,intr-un fel singuri) intr-o contemporana expozitie de arta plastica darpoate racoarea ambientala, mirosul vopselelor, tema lucrarilor si modullor de prezentare ma transpun parca intr-o renascentista catedralaitaliana invitand la introspectie.
CITESTE SI:
Sursa: Lucian Petru Goja