Europarlamentarul polonez Jerzy Buzek a fost ales azi, 14 iulie, in functia de presedinte al Parlamentului European cu 555 de voturi pentru din 713 exprimate. Din totalul voturilor exprimate, 69 nu au fost valabile. Buzek, in varsta de 69 de ani, fost prim-ministru al Poloniei, ii succede la sefia PE germanului Hans-Gert Pöttering si a candidat din partea Partidului Popular European (PPE), fiind sustinut si de socialisti si de liberali.
„Astazi este o zi mareata pentru Uniunea Europeana, un reprezentant al Europei Centrale si de Est a fost ales presedinte al Parlamentului European. Odinioara speram sa devin membru al Parlamentului polonez intr-o Polonie libera, iar astazi am devenit presedinte al Parlamentului European. Iata ce inseamna schimbarea la nivel european”, a declarat Buzek dupa anuntarea rezultatelor votului.
El a amintit ca azi, 14 iulie, este si Ziua Nationala a Frantei, ceea ce face ca momentul alegerii noului presedinte al Parlamentului European sa fie cu atat mai special. Jerzy Buzek considera ca alegerea in functia de presedinte al Parlamentului European a unui reprezentant al tarilor din Europa Centrala va pune capat diferentelor intre membrii mai vechi si mai noi ai Uniunii Europene.
Prioritatile noului presedinte al PE sunt, potrivit afirmatiilor acestuia, iesirea din criza financiara si economica, securitatea energetica, aspectele legate de migratie, criza demografica europeana, aplicarea Strategiei Lisabona ce are ca obiectiv transformarea UE in cea mai competitiva si dinamica economie a lumii.
In opinia lui Buzek, este necesar un acord strategic intre UE si SUA care sa contracareze concurenta din ce in ce mai mare a economiilor asiatice, cum ar fi India, Japonia sau China.
Sesiunea inaugurala a noului Parlament European, rezultat in urma alegerilor europene care au avut loc in perioada 4-7 iunie, a debutat azi la Strasbourg cu alegerea presedintelui forului legislativ comunitar.
Intre cei opt cenzori care au supravegheat procedura de votare a presedintelui PE s-a aflat si europarlamentarul social-democrat Adrian Severin, liderul delegatiei PSD in Parlamentul European.
Urmatorul punct de pe ordinea de zi a sesiunii plenare a PE este alegerea celor 14 vicepresedinti. Acestia sunt alesi intr-un singur tur de scrutin. In ordinea numarului de voturi obtinute, candidatii ce obtin majoritatea absoluta din voturile exprimate castiga o functie de vicepresedinte, in limita celor 14 posturi.
Romania nu are niciun candidat la postul de vicepresedinte al Parlamentului European.
Deoarece Grupul PPE si cel al Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din PE (GAPSD) au semnat un acord tehnic ce prevede ca in prima jumatate a legislaturii 2009 – 2014 presedintia PE sa fie detinuta de popularii europeni, iar in cea de-a doua de GAPSD, mandatul obtinut de presedintele si vicepresedintii alesi azi va dura doi ani si jumatate, urmand ca la expirarea acestui termen sa aiba loc noi alegeri.
Sursa: Agerpres