Epava Titanicului, care a naufragiat acum 100 de ani dupa ce a lovit un iceberg in Oceanul Atlantic, beneficiaza acum de protectia Conventiei UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic. Vestigiile Titanicului se afla la aproximativ 4.000 de metri sub apa in largul insulei Newfoundland. Epava se afla in ape internationale si niciun stat nu poate revendica o jurisdictie exclusiva asupra locului.
”Pana acum, Titanicul nu a putut beneficia de protectia Conventiei adoptate de UNESCO in 2001, aceasta aplicandu-se doar vestigiilor scufundate de cel putin o suta de ani”, a subliniat organizatia intr-un comunicat de presa. ”Acum, statele care au semnat Conventia pot interzice distrugerea, jefuirea, vanzarea si dispersarea obiectelor gasite la fata locului. Ele pot lua toate masurile de care dispun pentru a proteja epava si pentru a se asigura ca ramasitele umane sunt tratate cu demnitate”, a mai precizat UNESCO.
Un numar de 41 de state au ratificat Conventia pentru protejarea patrimoniului cultural subacvatic, care a intrat in vigoare la 2 ianuarie 2009.
Apele in care se afla Titanicul sunt, in prezent, invadate de deseurile navelor care le traverseaza, iar multi scufundatori au lasat flori de plastic si placi memoriale pe epava.
Titanicul s-a scufundat in largul insulei Newfoundland in timpul calatoriei sale inaugurale de la Southampton (Marea Britanie) la New York, dupa ce a lovit un iceberg in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. Naufragiul vasului de croaziera s-a soldat cu peste 1.500 de morti din cei 2.200 de pasageri care se aflau la bordul acestuia.
Sursa: Agerpres