Vezi VIDEO
Maramuresul a avut anul acesta mai multe incendii de padure decat in ultimii trei ani la un loc. Focuri violente au izbucnit la Baia Borsa, in Sacel si in Muntii Gutai, unde zile intregi zeci de hectare au fost parjolite. Dupa ce toate focarele au fost stinse, reprezentantii Directiei Silvice Maramures au inceput sa contabilizeze pagubele. Acestea nu sunt foarte mari, pentru ca incendiile nu au afectat parcele de padure cu lemn de calitate. Chiar si in aceste conditii, sunt necesare sume mari pentru reimpaduriri.
La inceputul lunii august un incendiu de padure a izbucnit in zona Colbu din Baia Borsa, iar focul a fost de neoprit timp de o saptmana. Din cauza accesului dificil si a lipsei apei, pentru stingerea incendiului a fost adus un elicopter militar. Nici asa nu a fost oprit prapadul. Ploaia a fost salvatoare. Pana sa vina aceasta au fost mistuite de flacari circa 70 de hectare de padure. Conform calculelor Directiei Silvice, pentru reimpadurirea zonei afectate ar fi nevoie de aproximativ 100.000 lei.
”Din pacate, la Borsa cheltuielile mai mari vor fi cu reinstaurarea vegetatiei in zona respectiva, unde in foarte multe locuri stancaria de la suprafata nu ne va permite o reimpadurire normala. Va fi nevoie fie de puieti cu pamant de imprumut sau vom astepta ca regenerarea naturala sa isi faca treaba”, a spus Adrian Danci, directorul Directiei Silvice Maramures.
Nici nu s-au stins bine flacarile din Borsa, ca doi versanti din Muntii Gutai au fost cuprinsi de flacari. Incendiul a fost violent si a amenintat sa distruga rezervatia de ienupar de langa Creasta Cocosului. Zeci de voluntari, pompieri si angajati silvici au incercat sa limiteze pagubele, insa, in ciuda eforturilor, circa 60 hectare de teren au ars. Daca arborii care au fost cuprinsi de flacari nu reprezinta o paguba financiara foarte mare, ienuparul si jneapanul care au ars au adus o pierdere importanta.
“La Gutai, pierderile de masa lemnoasa nu sunt asa de mari. Paguba mai mare este in golul alpin, la rezervatia de ienupar care deocamdata nu stim cum o vom reface in stadiul in care a fost. Acolo situatia va suporta o analiza mai complexa, impreuna cu Parcul National Muntii Maramuresului si cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice, la care am apelat pentru a avea o imagine mai buna, cu atat mai mult cu cat este o specie la care puietii si materialul saditor sunt mai greu de gasit”, a subliniat Adrian Danci.
Un alt incendiu de amploare a izbucnit in iulie, in Sacel, unde 45 hectare de padure tanara de brad au fost transformate in cenusa. In toate situatiile, cauza probabila a incendiilor a fost neatentia oamenilor care au folosit focul deschis. Nimeni nu a fost tras insa la raspundere. Problemele au fost cauzate si de numarul insuficient de padurari, dar si de lipsa supravegherii padurilor private. Solutia pentru ca astfel de dezastre sa nu se mai repete ar fi o responsabilizare a populatiei, pentru a constientiza ca pana si o tigara nestinsa poate conduce la un incendiu devastator.
Sursa: Andrei Gherghel