Vezi VIDEO
Padurarii maramureseni au intrat in alerta, intensificand controalele, in aceasta perioada, pentru a tine in frau taierile ilegale de pomi de Craciun. Silvicii spun insa ca, in judet, furturile de brazi si molizi sunt din ce in ce mai putine. Asta insa nu datorita faptului ca oamenilor a inceput sa le pese de natura, ci pentru ca in paduri sunt din ce in ce mai putini pomi care pot fi folositi de Craciun.
Daca in anii trecuti, taierea ilegala de brazi le dadea mari batai de cap padurarilor si jandarmilor, fiind nevoie de angrenarea unui numar tot mai mare de autoritati pentru a putea tine sub control furturile, anul acesta, fenomenul si-a pierdut din amploare. Saptamana trecuta, silvicii din Maramures au confiscat 53 de brazi taiati in mod ilegal.
„Se constata ca, anual, numarul de pomi de Craciun care se transporta legal sau ilegal este din ce in ce mai mic. Se pare ca furnizorul, padurea, are din ce in ce mai putini pomi de Craciun si, in special, din specia molid”, a declarat Marinel Rob, seful Biroului de Paza si Protectie din cadrul Directiei Silvice Maramures.
Padurarii atrag atentia ca, dupa ce un brad ramane fara varf, atunci cand este recoltat ca pom de Craciun, calitatea lemnului acestuia are foarte mult de suferit.
„La specia brad se formeaza acel defect numit „cuib de barza”, care se repercuteaza negativ asupra calitatii lemnului. Deci, acel arbore este practic condamnat”, a explicat Marinel Rob.
In perioada 15 noiembrie – 15 decembrie, silvicultorii au confiscat, la nivelul tarii, aproape 8.000 brazi obtinuti ilegal, cei mai multi pomi fiind descoperiti in judetele Cluj, Neamt si Sibiu.
Directia Silvica Maramures a pus in vanzare anul acesta 800 de molizi si 450 de brazi, la preturi intre10 si 30 de lei pe bucata, in functie de inaltime.
Sursa: Andrei Gherghel