Opinie

Opinie: Dacă și România ar avea astfel de politicieni… Un ultim omagiu pentru John McCain

Despre senatorul de Arizona John McCain, stins din viaţă la vârsta de 81 de ani, în urma unei nemiloase maladii (cancer la creier) – ştiam multe lucruri din timpul campaniei electorale pentru Casa Albă 2008, când, la vârsta de 71 de ani, s-a confruntat cu mult mai tânărul contracandidat Barack Obama (48 de ani).

A fost o campanie interesantă sub aspectul salubrității sale, în privinţa atacurilor reciproce ale celor două tabere. Barack Obama a ținut cont în permanenţă de trecutul de erou al SUA al lui McCain, fost pilot în timpul războiului din Vietnam, doborât deasupra Hanoiului şi capturat în 1967 – la a 25-a misiune de zbor –, eliberat în 1973 şi decorat de preşedintele Richard Nixon.

La rândul său, republicanul McCain, în discursul de recunoaştere a înfrângerii sale după alegeri, a rugat insistent suporterii săi să nu îl fluiere pe învingător. Figură nonconformistă a politicii americane, a fost ales mai întâi în Camera Reprezentanţilor, la revenirea din Vietnam, şi apoi neîntrerupt ca senator din 1986. Ultima sa alegere, în noiembrie 2016, a fost cea mai dificilă, o parte din electoratul republican reproşându-i criticile la adresa preşedintelui Donald Trump.

John McCain, fiul unui amiral, s-a născut la baza militară Coco-Solo din zona canalului Panama, sub control american. A fost mai întâi pilot pe avioane de vânătoare, angajat, cum spuneam, în războiul din Vietnam, unde a fost rănit şi ţinut prizonier timp de 6 ani. Torturat, va deveni pe toată durata carierei politice un opozant al formelor de tortură, denunţând CIA şi procedeele interogatoriilor dure, sub preşedintele George W. Bush. La 10 mai a.c. a atacat-o pe Twitter, pe Gina Haspel, directorul CIA, pentru rolul de supervizor în utilizarea unor practici dure de interogare şi refuzul recunoașterii imoralităţii acestora. Căsătorit în 1962 cu Corole Shepp, un fost manechin, s-a recăsătorit cu Chindy Lou Hensley, bogată moştenitoare a distribuitorului de bere Hensley.

Interesantă de-a dreptul o iniţiativă de a sa, împreună cu un alt veteran al războiului din Vietnam, John Kerry: în 1993 a cerut rediscutarea reluării relaţiilor diplomatice cu Vietnamul. „Până la moarte el a servit SUA timp de 60 de ani” s-a spus într-un comunicat de presă al biroului său senatorial. Familia sa anunţase, vineri, decizia sistării tratamentului, în faţa inexorabilei maladii.

Între primele mesaje de condoleanţe s-au aflat cele ale foştilor preşedinţi Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton. Şeful opoziţiei democrate de la Senat, Chuck Schummer, a propus redenumirea clădirii Senatului care ar urma să poarte numele lui John McCain.

În pofida tratamentului medical prelungit și a absenţei de la Washington, din luna decembrie a anului trecut, John McCain rămăsese activ politic. N-a participat la investirea actualului preşedinte american şi în vara trecută l-a atacat pentru manierele şi ideile sale, calificându-l prost informat şi impulsiv. În memoriile publicate în luna mai a.c. a denunţat, încă o dată simpatia aparte a lui Donald Trump pentru Vladimir Putin. Cu toate acestea, actualul preşedinte de la Casa Albă a transmis un lapidat mesaj de condoleanţe, fără nici o altă apreciere privind cariera şi viaţa celui dispărut.

John McCain n-a salutat deloc, dimpotrivă, eclozarea mişcării Tea-Party, în sânul partidului său şi a aprobat sistematic creșterea bugetelor militare, conducând Comisia de apărare de la Senat. Multă vreme a cultivat imaginea de senator independent. Vorbind franc, a eşuat nu rare ori în demersurile sale. A susţinut intervenţia din Irak, nu şi strategia secretarului de stat al Apărării, Donald Rumsfeld, şi bombardarea Serbiei în 1999. A vizitat Bucureștiul în 2003 şi a avut bune reprize de dialog cu Mircea Geoană. S-a stins din viaţă la Cornville (Arizona) la 81 de ani, rămânând unul dintre emblematicii politicieni americani, cu o relativ bună cunoaștere a realităților românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *