Vezi VIDEO
Vinerea Mare este o zi speciala, in care femeile nu cos, nu spala si nu coc paine. Conform credintelor populare, daca in aceasta zi ploua, anul va fi manos, iar daca nu, nu va fi roditor. La sate, abia spre seara, gospodinele faceau de mancare in Vinerea Mare. Dintre produsele traditionale de pe masa de Pasti nu trebuie sa lipseasca pasca, simbol solar, si mielul, care il simbolizeaza pe Mantuitorul Iisus Hristos jertfindu-se pentru pacatele lumii.
Pe masa de Pasti este obligatoriu sa se regaseasca pasca. Aceasta are forma rotunda, pentru a simboliza scutecele lui Iisus, pe mijloc are o cruce din aluat, care aminteste de crucificarea lui Iisus, iar pe margini este impodobita cu impletituri tot din aluat facute.
Din pasca nu trebuie sa se piarda nici o bucatica, intreg produsul fiind obligatoriu de consumat.
“Pasca este simbol solar, este trecuta prin foc, este facuta din cea mai buna faina de grau si trebuie neaparat sa o mancam pe toata, sa nu cumva sa pierdem o bucatica din ea, mai ales dupa ce a fost sfintita. La tara se aduna inclusiv faina de pe fundul pastii, atunci cand era coasa din cuptor, si acea faina era adunata cu mare grija si data animalelor pentru a fi prospere si sanatoase in anul care vine”, a mentionat etnologul Janeta Ciocan din cadrul Muzeului de Etnografie Baia Mare.
De asemenea, potrivit traditiei, in familiile crestine se mananca de Pasti carne de miel. Mielul il simbolizeaza pe Mantuitorul nostru Isus Hristos, care s-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat.
“Mielul este cel din Biblie, sacrificat in Vechiul si Noul Testament, este o mancare rituala, un sacrificiu tot in ideea reinnoirii. Nu trebuie sa uitam ca in vechime, acum incepea anul nou care inseamna reinnoire, renastere”, a mai spus Janeta Ciocan.
Simbolistica mielului este legata si de aspectul animalului, fiind asociat cu blandetea si inocenta.
Sursa: Camelia Tocaci