Vezi VIDEO
Vopsitul oualor este unul din cele mai cunoscute obiceiuri legate de sarbatoarea Invierii Domnului. Ouale de Pasti, potrivit traditiei, erau adunate din cuibar in miercurea din a patra saptamana a Postului Mare si erau vopsite in Joia Mare. Conform etnografului Janeta Ciocan, in unele zone, ouale se vopseau in Joia Mare, deoarece in aceasta zi “au fost stropite cu sangele Domnului atunci cand au stat sub cruce, cum spun unele legende populare”.
Oul vopsit este simbolul mormantului care s-a deschis atunci cand Mantuitorul a inviat. Pe de alta parte, etnograful Janeta Ciocan din cadrul Muzeului de Etnografie Baia Mare spune ca ouale rosii semnifica lumina, caldura pe care ne-o da soarele. Gestul ciocnirii oualor ne duce cu gandul la “speranta invierii, a renasterii”.
“Lumea sa stie ca in Noaptea de Inviere, atunci ciocneste ouale, acestea trebuie sa fie ciocnite doar cap in cap. Cel care ciocneste oul trebuie sa fie cel care este socotit capul familiei, si nu ceilalti, asta numai duminica, dupa care nu mai conteaza cine si cum le ciocneste. In momentul respectiv, sa incerce sa-si ceara iertare pentru ceea ce au gresit unii fata de altii, astfel incat sa pornim spre urmatoarele Pasti, incercand sa fim mai buni, mai iubitori”, a aratat Janeta Ciocan.
In traditia populara romaneasca, se crede ca ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: ele vindeca boli si protejeaza animalele din gospodarie. In dimineata primei zile de Pasti, copiii trebuie sa se spele pe fata cu apa dintr-un vas in care s-au pus inainte un ou rosu si un ban de argint, pentru ca astfel copiii sa fie tot anul sanatosi si rumeni la fata precum oul rosu de Pasti.
Sursa: Camelia Tocaci