Vezi VIDEO
Ploaia s-a dovedit a fi un adevarat dusman al traditiilor de Craciun. Daca anii trecuti, in zilele de sarbatoare, strazile Cavnicului erau impanzite de brondosi, anul acesta, vremea ploioasa i-a determinat pe multi sa renunte la vechiul obicei. Cei care, totusi, s-au incumetat sa se mascheze si-au adaptat costumatia la conditiile meteo. Astfel, pe langa cusma si clopote, unii brondosi si-au luat cu ei si umbrela pentru a-i feri cat de cat de ploaia care cadea fara incetare.
Vechea traditie a brondosilor, specifica orasului Cavnic, a fost sabotata anul acesta de ploaia care nu s-a oprit nici pentru o clipa in prima zi de Craciun. Majoritatea celor care se costumau de Craciun in brondosi au renuntat sa faca acest lucru din cauza vremii, insa au fost si temerari pentru care vremea rea nu a contat. „Inarmati” cu umbrele, au mers din casa in casa pentru a alunga spiritele rele si a aduce bunastare in noul an.
„Sunt asa putini brondosi anul acesta din cauza vremii. Daca o sa fie vreme buna in celelalte zile, o sa fie mai multi. Au timp, pentru ca brondosii umbla in toate cele trei zile de Craciun”, a spus localnicul Iosif Beres.
Obiceiul brondosilor este foarte vechi, iar localnicii vorbesc de fiecare data cu mandrie despre originea lui. Cavnicarii povestesc cum, utilizand inspaimantatoarea costumatie si zgomotul facut de clopote, au reusit sa ii alunge pe tatari cand acestia au ajuns in oras.
„In 1717, la Erstiol, atunci i-au speriat pe tatari. Au taiat brazii, au pus tevi de puscat cu carbid si ei se imbracau asa in brondosi si noaptea cand s-au culcat tatarii i-au speriat si i-au fugarit. Asta e traditia cu brondosii, de aici se trage”, a explicat Iosif Beres.
Obiceiul brondosilor din Cavnic este unic in Maramures. Astfel, in zilele de Craciun, cete de tineri se imbraca in costume traditionale, peste care isi iau un ham de clopote, iar fetele si le acopera cu masti facute din piele de oaie si merg din casa in casa pentru a-i colinda pe cei cunoscuti.
Sursa: Andrei Gherghel