Vezi VIDEO
Numarul copiilor cu probleme de greutate creste de la an la an in toata lumea, iar odraslele maramuresenilor nu fac exceptie. Medicii din judet arata ca tot mai multi minori se confrunta cu aceasta problema, insa, spre deosebire de alte tari, in Romania nu exista programe nationale impotriva obezitatii.
Medicii maramureseni spun ca, in ultimii ani, foarte multi copii au ajuns la cabinete cu boli cauzate de surplusul de kilograme. Dulciurile in exces, alimentele de tip fast-food si lipsa de miscare au ingrosat randurile copiilor obezi din judet.
„In ultima vreme, ca peste tot in lume, asistam si la noi la o crestere a frecventei copiilor obezi. Este dovada unei alimentatiei incorecte, dezechilibrate, cu un aport caloric in exces, excesul fiind pe linia hidratilor de carbon, si indeosebi a dulciurilor, plus alimentele de fast-food si grasimile de origine animala”, a explicat sefa sectiei de Pediatrie a Spitalului Judetean, Lucia Orha.
Putini dintre parintii copiilor cu probleme de greutate constientizeaza pericolul la care isi expun odraslele atunci cand nu le supravegheaza alimentatia, insa, sustin specialistii, foarte multi dintre acestia sunt la randul lor supraponderali. Medicii atentioneaza insa ca un stil de viata sanatos, bazat pe o dieta echilibrata si sport, trebuie sa fie principala grija a parintilor, atunci cand vine vorba de cresterea copiilor.
„Am facut cateva analize, fetita mea are cateva kilograme in plus, acuma incercam sa-i facem un regim adecvat varstei. Dulciurile sunt problema, dar si faptul ca e un pic mai pasiva, nu prea se misca…”, a marturisit o mamica, Nicoleta Osan.
„De cand a fost mica fetita mea, m-am interesat ce anume trebuie sa manance si mergem pe un meniu bazat mai mult pe fructe, legume, carne alba, lactate. Primeste si dulciuri, dar in cantitati mai mici”, a spus o alta mamica, Amelia Tarta.
Medicii pediatri le recomanda maramuresenilor sa controleze dieta copiilor atat acasa, cat si la scoala. Un sandvis si un fruct sunt varianta cea mai buna pentru pachetelul din ghiozdanul elevilor, in timp ce gustarile de tip covrigei, chipsuri sau cornuri sunt de evitat.
„Este preferabil ca dulciurile sa fie inlocuite cu un iaurt indulcit cu fructe, dar sigur, fara excese”, a punctat Lucia Orha.
Desi la nivel mondial, obezitatea omoara zeci de mii de oameni, iar in tari precum Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie exista programe nationale impotriva acestei boli, statul roman nu a initiat nicio masura de preventie si ajutor.
Sursa: Gabriela Kuhajda