O prima varianta a proiectului Codului Administrativ a fost definitivata si urmeaza sa fie supusa dezbaterii publice si, ulterior, adoptarii de catre Parlament. Procesul de elaborare a proiectului a inclus, in premiera pentru Romania, consultari cu peste 100 de institutii din administratia publica centrala si locala, mediul universitar si organizatii non-guvernamentale, in cadrul a 30 de evenimente cu rol consultativ si de informare.
Demersul de codificare a legislatiei din domeniul administratiei publice a fost initiat de Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice in cadrul unui proiect european in valoare de 3,4 milioane de lei. Durata de implementare a fost de 28 luni, iar printre cei consultati au fost si functionari publici din Maramures.
”Acest act normativ care sistematizeaza, rationalizeaza si reuneste elemente din circa 160 de legi din domeniul administratiei publice va constitui o baza legislativa unitara ce va produce efecte benefice si pe termen lung asupra activitatii autoritatilor si institutiilor publice”, a declarat Gheorghe Emacu, secretar de Stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Codul Administrativ va reglementa cinci domenii majore: administratia publica centrala, administratia publica locala, personalul din administratia publica, proprietatea publica si privata a statului si a unitatilor administrativ-teritoriale si serviciile publice.
In paralel cu activitatea de elaborare propriu-zisa a Codului Administrativ, a fost elaborat un document strategic intitulat „Cartea Alba a sistematizarii legislatiei din domeniul administratiei publice” care ofera premisele dezvoltarii ulterioare a legislatiei, precum si un Ghid pentru facilitarea implementarii solutiilor legislative cuprinse in Cod.
Sursa: Ioana Osan