Autoritatile de la Bucuresti nu au reusit sa afle, la trei zile dupa accidentul ecologic din Ungaria, care este exact substanta care a poluat apele si care este cantitatea de poluant scursa dupa ruperea barajului, astfel ca singura masura ce poate fi luata este continuarea masuratorilor.
„Nu am primit de la partea maghiara nicio informare exacta, desi din 5 octombrie le cerem sa ne comunice care este exact substanta care a poluat apele si care este cantitatea din aceasta care s-a scurs in urma ruperii barajului. in lipsa acestor informatii, nu putem decat sa facem masuratori la intrarea Dunarii in tara si sa speram ca nimic rau nu se va intampla”, au declarat surse din institutiile cu atributii in gestionarea eventualelor urmari ale accidentului ecologic.
Sursele citate au mai precizat ca aceasta este, de fapt, cauza pentru care apar „atatea informatii contradictorii”.
„Tot ce-am primit de la ei au fost niste rezultate ale unor masuratori de Ph, complet insuficiente in aceste situatii. De aceea, unii vorbesc despre dilutie, altii spun ca metalele grele nu se dilueaza in apa. Nici calculele referitoare la traiectoria undei de poluare nu pot fi exacte, iar rezultatele difera tocmai pentru ca nu stim ce cantitate de poluant a ajuns in apa”, au mai declarat sursele citate.
Acestea au precizat ca Ungaria a fost criticata chiar si de purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, care ar fi afirmat ca oficialii maghiari nu au introdus datele necesare intr-un sistem special creat pentru situatii de accidente ecologice cu posibile urmari transfrontaliere.
„In lipsa acestor informatii, fiecare face ce crede ca este mai bine in aceasta situatie. Cei de la Mehedinti fac Comitete de Situatii de Urgenta, unii spun ca unda nu a ajuns inca in Dunare, altii spun ca mai are cateva ore si intra in Romania. Adevarul este ca nu stim nimic sigur„, au conchis sursele citate.
In legatura cu accidentul de la inceputul saptamanii din Ungaria, Ministerul Mediului a comunicat, joi dimineata, ca „partea romana a fost informata ca, in urma masurilor de decontaminare a paraurilor Torna si Marcal (…) s-a reusit scaderea PH de pe paraul Marcal de la 10,5 la 9,07, indicator fara impact major asupra calitatii apei, florei si a faunei”.
In acelasi document, Ministerul prezinta masurile de combatere a poluarii luate de partea maghiara, majoritatea in sensul incurajarii depunerii substantei poluante.
„Se estimeaza ca debitul raului Raba raportat la paraul Marcal este de cel putin zece ori mai mare, iar debitul Dunarii, amonte de Budapesta este de 2400 metri cubi pe secunda, adica de cel putin 25 de ori mai mare, comparativ cu debitul raului Raba. Mai mult, astazi, debitul Dunarii la intrarea in tara este de 6600 mc/s, debit suficient care sa asigure capacitatea de dilutie a apei”, continua Ministerul roman al Mediului, in comunicatul de joi.
Institutia nu vorbeste insa, in documentul citat, despre traiectoria undei de poluare si despre vreo estimare privind momentul la care ea ar putea ajunge in sectorul romanesc al Dunarii.
Joi dimineata, autoritatile din Mehedinti s-au reunit intr-o sedinta a Comitetului pentru Situatii de Urgenta pentru a stabili masurile care trebuie luate in cazul poluarii din Ungaria, acestea afirmand ca reziduurile toxice ar putea ajunge sambata in Dunare, la intrarea in tara la Bazias.
Tot joi, un oficial din cadrul companiei de gestionare a apelor din vestul Ungariei, Emil Jenak, anunta, potrivit AFP, ca poluarea generata de deversarea de noroi toxic in vestul Ungariei nu va atinge Dunarea, urmand sa fie oprita pe cele doua rauri unguresti.
Sursa: Mediafax