Vezi VIDEO
In urma cu opt ani, localnicilor din comuna maramureseana Remeti, mai ales celor din Teceu, li s-a promis ca se va interveni in zona astfel incat sa nu mai fie inundati la fiecare viitura mai puternica din amonte. Autoritatile judetene s-au angajat in fata oamenilor sa ii ajute sa nu mai aiba parte de clipe de cosmar ca in 1998, cand intreaga localitate a fost sub ape zile la rand. Nu s-a facut nimic nici dupa prapadul din 2008 sau 2010, pentru ca digurile care ar fi trebuit sa stea in calea apelor nu s-au ridicat. Primarul comunei, Petru Sofinet, a aflat cu stupoare ca nici nu aveau cum sa fie inaltate, de vreme ce autoritatile nu au organizat nici macar licitatia pe proiect.
Autoritatile din Remeti au precizat ca in jur de 280 de gospodarii sunt in pericol la fiecare inundatie si acolo trebuia sa se intervina urgent. Oficialii Serviciului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures nu par interesati de probema acestor localnici, de vreme ce nici dupa un deceniu de la gravele inundatii care au afectat Maramuresul istoric, inclusiv satul Teceu – care a fost evacuat in intregime – nu au reactionat.
Primarul din Remeti a aflat de la oficialii Companiei Apele Romane ca licitatia pentru proiectul tehnic la diguri a fost anuntata abia acum, adica la opt ani distanta de la primele angajamente din partea autoritatilor statului.
“Din 2004 am inceput sa facem demersuri. Ne-am adresat la Institutia Prefectului, la Consiliul Judetean, la Apele Romane… Avem un memoriu adresat primului ministru… De fiecare data ni s-a promis ca se rezolva. Acum ni s-a comunicat si confirmat ca doar acum incepe licitatia pentru proiectul tehnic”, a declarat primarul Petru Sofinet.
Contactati de eMaramures pentru un raspuns in legatura cu acuzatia alesului local din Remeti, functionarii de la Apele Romane nu au dat nicio explicatie. Una a fost data de purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Dan Buca. El a recunoscut ca abia acum se lucreaza la proiectul tehnic, dar a aratat ca la Remeti s-au alocat recent fonduri pentru lucrari care vor feri cat de cat comunitatea de inundatiile care vor urma.
”Au primit printr-un proiect ce e in derulare la Administratia Apelor Somes Tisa suma de 2,7 milioane de lei prin care se vor efectua lucrari de regularizare a raului Tisa, in zona comunei Remeti”, a spus oficialul Prefecturii Maramures, care a adaugat ca localiatea a primit 3.000 lei de la Guvern pentru inlaturarea efectelor inundatiilor de la sfarsitul anului trecut, pentru ca in lipsa unor diguri comuna este acopertita de ape cu regularitate.
Sursa: Alexandru Ruja