![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Fermierii maramureseni ameninta ca vor iesi in strada, pentru ca reprezentantii Ministerului Agriculturii – cu care s-au intalnit avute saptamana trecuta -, nu dau curs solicitarilor privind majorarea subventiilor. Agricultorii sustin ca guvernantii si-au incalcat promisiunea de a acorda aceste ajutoare la valoarea maxima, iar asta, in conditiile in care anul 2012 a fost unul foarte dificil din cauza secetei si a temperturilor extrem de ridicate, care au compromis in mare parte productia.
Presedintele Federatiei Nationale a Crescatorilor de Bovine, Claudiu Franc, s-a aratat dezamagit de modul in care au decurs discutiile la Ministerul Agriculturii, in legatura cu valoarea subventiilor pe teren si pe cap de animal. Maramureseanul sustine ca oficialii din Guvern nu au fost de acord cu valorile propuse de catre fermieri, desi initial au promis ca vor tine cont de propunerilor celor care lucreaza in agricultura.
“N-am reusit sa obtinem promisiunea ca in acest an, avand in vedere conditiile pe care le-a avut agricultura, toate ajutoarele de stat vor fi acordate la intensitate maxima. Fiecare fermier trebuia sa primeasca 170 de euro pe hectarul de teren, 50 de lei pe cap de oaie si la bovine ar fi trebuit sa primim 624 de lei pe cap de animal”, a declarat Franc.
In urma sedintei de la minister, fermierilor li s-au promis ajutoare de pana la 40 de lei pe cap de oaie si de 500 de lei pe bovina, in timp ce ajutorul pentru suprafata de teren ar urma sa fie de cel mult 150 de euro la hectar.
Reprezentantul crescatorilor de bovine a mai aratat ca in contul fermierilor va intra in acest an doar 80% din subventia care vine de la Uniunea Europeana pentru suprafata, ceea ce ar insemna aproximativ 80 de euro pe hectar, restul banilor urmand sa intre in conturi abia anul viitor. Problema grava e ca fermierii ar urma sa plateasca si o dobanda de 6,5 % pentru accesarea creditelor si de 3,8 % la fondul de garantare, in conditiile in care ajutoarele catre agricultori vor trebui accesate prin credite bancare.
Reprezentantii agricultorilor au aratat ca, in aceste conditii, singura solutie care le ramane e aceea de a declansa protestele. “Deja marti (n.n. 2 octombrie) noi am avut o adunare generala, la Targu Mures, in care am luat decizia ferma ca in momentul in care va aparea hotararea de Guvern si nu va fi suma maxima pe care o avem acceptata si solicitata la Uniunea Europeana pentru platile pe cap de bovina, adica 624 de lei. Toti colegii au optat pentru iesirea in strada”, a subliniat Claudiu Franc.
La proteste ar urma sa participe, pe langa crescatorii de bovine si ovine, reprezentati ai Ligii Producatorilor Agricoli din Romania.
Sursa: Camelia Tocaci