![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
O expozitie „in oglinda”, care prezinta vase si obiecte din ceramica, poate fi vizitata incepand de astazi, 18 septembrie, la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare. Cei care trec pragul institutiei de cultura au ocazia sa vada piese rare, din colectia muzeului, dar si obiecte de ceramica realizate de mestesugari contemporani. In plus, pentru a invata cum sunt realizate vasele, incepand de saptamana viitoare, elevii vor putea lua parte la ateliere de olarit care se vor desfasura in incinta muzeului.
Cani de vin sau apa, cazane de tuica sau „blide” de la sfarsitul secolului al XIX-lea, descoperite in urma sapaturilor arheologice din Baia Mare sau din apropierea orasului pot fi vazute in cadrul expozitiei. Conform specialistilor, orasul Baia Mare are o traditie veche in olarit.
„Aceasta traditie, acest mestesug care in Baia Mare numara secole, pentru ca prima atestare documentara, in scris, a centrului se afla undeva in secolul XVI, dar noile descoperiri arheologice de dupa anul 2000, realizate de colegii de la Muzeul de Istorie „imping” productia acestui centru chiar pana in secolul al XIV-lea. Pe toata aceasta perioada, in Baia Mare nu a existat nici macar un an in care sa nu fi functionat un atelier de olar”, a precizat Janeta Ciocan, muzeograf la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare.
Pe de alta parte, vizitatorii au ocazia sa vada cele mai recente piese de ceramica, realizate in cadrul atelierelor de olarit contemporane, obiectele expuse putand fi achizitionate. Expozitia „Ceramica – mostenire culturala a municipiului Baia Mare” are ca scop promovarea culturii ceramice din aceasta parte a tarii. Ideea a fost imbratisata si de catre primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, care este de parere ca obiectele de ceramica ar putea fi considerate un brand al municipiului resedinta de judet.
„Specialistii de la Muzeul de Etnografie ne-au adus in fata un brand al municipiului Baia Mare. Pe langa foarte multe simboluri pe care le are municipiul, si ceramica trebuie sa fie cunoscuta de catre noi toti si de catre cei care ne urmaresc, cei care intra in contact cu noi. Este un pas pe care specialistii muzeului il fac in sprijinul comunitatii, pentru a defini orasul nostru ca si oras al artelor si culturii”, a spus primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Proiectul cultural aduce si un element inedit in cadrul muzeului baimarean. Mai multi elevi baimareni vor avea ocazia ca pana la finalul lunii octombrie sa participe la ateliere de olarit, la care vor invata cum se transforma o bucata de lut intr-un vas de ceramica.
Expozitia are caracter permanent si poate fi vizitata la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.
Sursa: Gabriela Kuhajda