Vezi VIDEO
La mai putin de doua luni de la ziua in care peste 11.000 de maramureseni au participat la cea mai mare actiune de ecologizare desfasurata vreodata in Maramures, Barajul Firiza a revenit sub stapanirea gunoaielor. Ore intregi, in 25 septembrie, sute de tineri s-au straduit sa stranga tone de peturi, doze de bere si scutece folosite, iar acum, dupa incheierea proiectului, zonele ecologizate arata din nou precum gropile de gunoi.
Visul de a avea un judet curat, care a reusit sa insufleteasca peste 11.000 de maramureseni, s-a dovedit a fi unul utopic. Desi cu actiuneaa care a avut loc in 25 septembrie, Maramuresul a reusit sa scape de tone de gunoaie, se pare ca acest lucru nu a fost suficient si pentru pastrarea curateniei, deoarece nesimtirea oamenilor, cauza dezastrului din natura, nu a fost eradicata.
„Obiectivul nostru era curatenie in toata tara intr-o singura zi, iar pentru Maramures am incercat sa il extindem si sa facem curatenie odata pentru totdeauana. Se pare ca acest obiectiv nu l-am atins pentru ca putem vedea cu totii ca gunoaiele reapar in zonele in care s-a facut curatenie”, a spus Adrian Dan Pop, coordonatorul proiectului “Let’s do it Romania” in Maramures.
Singura solutie vazuta pentru constrangerea celor care confunda natura cu un tomberon ar fi ca institutiile statului sa inceapa sa isi faca treaba, iar cei care lasa deseuri in natura sa plateasca pentru nesimtirea lor.
„Cele peste 11.000 de persoane care au iesit la curatenie au transmis un mesaj foarte clar institutiilor statului, ca trebuie sa se implice mai mult si ca mediul este un subiect care intereseaza si tocmai de aceea ar trebui ca si acele institutii sa acorde o atentie deosebita si, avand in vedere ca au si suportul oamenilor, sa fie un pic mai dure in deciziile lor de a combate acest fenomen”, a mai spus Adrian Dan Pop.
Rezultatele finale arata ca peste 200.000 de voluntari au luat parte in Romania, in 25 septembrie, la proiectul “Let’s do it Romania” si au fost stransi peste 550.000 de saci de gunoi. In Maramures, au facut curatenie peste 11.000 de voluntari, fiind unul dintre judetele fruntase dupa numarul de participanti.
Sursa: Andrei Gherghel