Cadrele didactice sarbatoresc, astazi, Ziua Mondiala a Educatiei… protestand. Dascalii considera ca masurile Guvernului Boc privind educatia sunt echivalente cu “ingroparea invatamantului romanesc” si s-au strans in numar mare – peste 9.000 – in Piata Victoria din capitala, sperand ca prin protestul lor vor “salva scoala romaneasca”. Din Maramures, zece delegati participa la miting.
Aproximativ 10.000 de cadre didactice din toata tara s-au adunat astazi, 5 octombrie, in Bucuresti pentru a-si exprima nemultumirea fata de nedreptatile care li s-au facut angajatilor din invatamant. Si sunt extrem de multe: reducerea salariilor, blocarea unor posturi, numarul mare de necalificati in sistem, programele scolare neadaptate realitatii, dar si cele doua pachete de legi: cea a salarizarii unitare si cea a educatiei, considerate drept piatra funerara a invatamantului romanesc.
“Salvati scoala romaneasca!” este lozinca pe care o scandeaza dascalii astazi, 5 octombrie, incepand de la ora 11.00, in Piata Victoriei din Bucuresti. Ei vor depune la Ministerele Muncii si Educatiei petitii cu nemultumirile lor. Potrivit secretarului general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si presedinte al organizatiei maramuresene, Liviu Marian Pop, in capitala au sosit autocare cu profesori din toata tara.
“Participa si zece maramureseni la acest protest. Este vorba de membrii Biroului Operativ, dar si de membri de sindicat din Baia Mare, Seini si Moisei”, a declarat pentru eMaramures.ro, Liviu Marian Pop.
Liderul de sindicat a adaugat faptul ca se semneaza in continuare petitia redactata de FSLI, in care dascalii cer ajutorul parintilor, dar si a opiniei publice pentru “a salva scoala romaneasca”. “Am lansat-o la nivel de Federatie. In doar cateva zile avem 600 de semnatari, dar toti cei care doresc sa isi prezinte sprijinul pot sa o faca pana la finalul acestei luni”, a spus Pop.
Petitia va ajunge in toate scolile din Maramures si din tara si va fi prezentata si parintilor prin intermediul unor sedinte realizate de catre cadrele didactice.
Sursa: Catalin Tineghe