Intr-un comunicat remis redactiei eMaramures.ro, reprezentantii DNA arata ca “din probele administrate de procurori a rezultat ca, in cursul lunii iunie 2006, inculpatul Dolha Mircea a pretins de la o persoana denuntatoare suma de 15.000 euro afirmand ca, prin influenta pe care o are asupra colegilor sai din cadrul Consiliului Local Baia Mare, ii va determina sa voteze un proiect privind vanzarea catre persoana denuntatoare a unei suprafete de teren aflat in proprietatea Consiliului Local Baia Mare”.
Ancheta finalizata intr-o luna
Investigatia DNA in cazul Dolha a pornit dupa aparitia unui articol in saptamanalul „Gazeta de Maramures”, in care consilierul PSD era acuzat de Delia Vranau, o veche amica a acestuia, ca ar fi promis sa “rezolve” contracost o hotarare de consiliu privind atribuirea unui teren in Baia Mare.
A fost prezentata atunci si inregistrarea unei convorbiri telefonice in care se pomenea despre cei 15.000 de euro care ar fi urmat sa fie dati pentru votul unor alesi baimareni. Presupusa victima sustinea ca 16 consilieri ar fi asteptat bani de la Dolha, insa procurorii DNA nu au spus pana acum nimic despre aceasta parte a investigatiei.
Nici autenticitatea inregistrarilor prezentate de catre Delia Vranau nu a fost confirmata de anchetatori. La mijlocul lui octombrie acestia au venit cu viteza in Maramures ca sa verifice mai multe sesizari privind activitatea consiliului local, printre care si cea referitoare la Mircea Dolha. Timp de doua zile au luat declaratii de la unii membri ai forului si au discutat cu femeia care a reclamat intreaga poveste. Nimeni nu se astepta insa la o pozitie atat de rapida din partea procurorilor.
Dolha a aflat vestea de la ziaristi
Vestea ca s-a dispus deja trimiterea in judecata a consilierului PSD l-a luat prin surprindere mai ales pe consilierul invinuit. Mircea Dolha sustine ca procurorii nu l-au anuntat ca va intra in proces desi a fost saptamana aceasta la DNA, in Bucuresti.
“Am aflat de la ziaristi ca am fost trimis in judecata. Luni am trecut pe la DNA, unde mi s-au prezentat probele existente impotriva mea. Sincer, mi s-au parut foarte subtiri. Erau practic declaratiile PNL impotriva declaratiilor mele. Am incheiat atunci un proces-verbal prin care, impreuna cu aparatorul meu, am cerut sa mi se permita sa aduc probe in apararea mea. Nu mi s-a spus absolut nimic de judecata”, a declarat Mircea Dolha pentru eMaramures.ro.
Consilierul baimarean a avut o discutie si vineri dupa-amiaza cu reprezentantii DNA. “Dupa ce am aflat, l-am sunat pe procurorul Ciules sa vad ce se intampla. Mi s-a spus ca ei trebuie sa isi faca norma de dosare si ca voi putea aduce probele pentru apararea mea in instanta.”
Dolha sustine ca acuzele care i se aduc sunt “ridicole”, la fel ca si dosarul instrumentat de procurorii anticoruptie. “Chiar am crezut ca DNA e o institutie serioasa, care strange date si isi face treaba ca la carte, dar se pare ca m-am inselat. Oricum probele pe care le au impotriva mea nu sunt concludente, prin urmare nu am de ce sa ma tem. Nu am facut nimic impotriva legii”, a mai spus alesul din Baia Mare.
Colegii din PSD nu ii intorc spatele
Pesedistii maramureseni i-au ramas alaturi lui Dolha chiar si acum, cand s-a ajuns la un proces penal pentru trafic de influenta. Unii din ei sustin sus si tare ca acesta e nevinovat, in timp ce altii spun ca doar o sentinta negativa din partea instantei i-ar face sa ii intoarca spatele consilierului.
“Eu nu pot sa comentez. Astept sa se pronunte organele in drept. Cei care au puterea sa cerceteze au si dreptul sa traga o concluzie. Dupa ce va exista o sentinta definitiva in acest caz, vom vedea ce este de facut”, a declarat scurt Eugenia Godja, presedintele filialei PSD Maramures, in care Mircea Dolha e membru.
Coleg de partid, dar si in consiliul local, Vasile Vlasin s-a declarat convins ca Dolha va iesi cu bine din procesul deschis de procurorii anticoruptie. “Din punctul meu de vedere e un pas pozitiv. In fata instantei isi va putea sustine nevinovatia. Eu cunosc foarte bine situatia. Nu a existat nici un moment in care Dolha sa intervina in sustinerea acelui proiect. Dimpotriva, el a fost cel care ne-a atras atentia ca terenul e subevaluat.”
Mai mult, Vlasin afirma ca nu exista obiectul vreunei infractiuni. “Doamna Vranau nu sustine ca i-ar fi dat bani, ci doar ca i s-au cerut. Sa fim seriosi, daca eu ma imbat intr-o zi sau sunt pus pe glume si spun ca merg la Bucuresti si ma instalez presedinte pot sa fiu acuzat de lovitura de stat? Trebuie sa merg la Cotroceni, sa intru cu tancul prin zid, sa-l iau pe Basescu de suvita, sa ma instalez in fotoliul lui si sa incerc sa semnez ceva decrete. Abia atunci e consumata infractiunea. Cam asa e si in cazul lui Dolha.”
Nici liberalii nu arata cu degetul
Consilierul liberal Cristian Niculescu-Tagarlas, despre care se spunea ca ar sta in spatele anchetei DNA impotriva lui Mircea Dolha, s-a abtinut si el sa traga public concluzii. A tinut insa sa precizeze ca procurorii anticoruptie si-au facut din punctul lui de vedere datoria corespunzator.
“Cred ca dl. consilier Mircea Dolha e nevinovat si voi crede asta pana ce o instanta de judecata va da o sentinta definitiva si irevocabila in care se va arata ca e vinovat. Orice alta discutie pe marginea acestui subiect ar putea fi o imixtiune – fie pozitiva, fie negativa – care nu ar trebui facuta”, a subliniat Tagarlas.
Cazul Dolha va fi judecat la Tribunalul Maramures, dosarul fiind trimis deja de procurorii anticoruptie instantei.
DNA a mai deschis o ancheta referitoare la activitatea Consiliului Local Baia Mare. Este vorba de “Afacerea Horea 46A”, dosar in care s-a inceput urmarirea penala impotriva primarului Cristian Anghel si a viceprimarului Ovidiu Stefan pentru abuz in serviciu. Deocamdata, in cazul acestora procurorii nu s-au pronuntat asupra trimiterii in judecata sau a renuntarii la acuzatii.
Sursa: Larisa Tivadar