Tot mai multi pensionari maramureseni care au copii sau rude in strainatate aleg sa isi petreaca batranetile departe de tara. Asta cu atat mai mult cu cat varstnicii au la dispozitie formularul E 121, care le asigura servicii medicale decontate ca si in Romania. Probleme apar insa la intoarcerea in tara, pentru ca odata completat acest document, asiguratii sunt radiati din baza de date a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si din lista medicului de familie roman, fiind inscrisi automat la casa de asigurari din statul unde au migrat. Prin urmare, in Romania serviciile medicale nu le mai sunt decontate, numai in cazul in care renunta la resedinta din tara straina.
Tot mai multi pensionari aleg sa plece la batranete in strainatate. Majoritatea merge sa traiasca alaturi de copiii lor, care si-au facut un rost in alte tari europene. Potrivit cifrelor furnizate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures, de la inceputul anului, 47 de pensionari au solicitat formularul E 121, care le da posibilitatea asiguratilor sa beneficieze de servicii medicale decontate in orice tara europeana. Aproape jumatate dintre acestia a cerut formularul dupa masurile anticriza luate de guvern.
„Din luna iunie ne confruntam cu un aflux foarte mare in ce priveste solicitarile pentru acest formular. Solicitand acest formular trebuie sa precizam ca E121, in momentul in care l-a obtinut, persoana se radiaza din baza de date si din evidenta medicului de familie de la noi si acel formular automat il inscrie in statul membru”, a precizat Claudia Ganea, purtatorul de cuvant al CAS Maramures.
Problemele apar, potrivit oficialului CAS, la intoarcerea acestora in tara, pentru ca uita sa se radieze din baza de date a tarii respective si nu mai beneficiaza de servicii medicale decontate in tara.
„Ne confruntam cu persoane care odata intoarse in tara si care au renuntat sa mai locuiasca in statul respectiv nu stiu ca la intoarcere sunt obligati sa anunte casa de asigurari de acolo si sa faca dovada ca au renuntat la resedinta in statul respectiv si abia ulterior sa se adreseze institutiei noastre”, a mai aratat Claudia Ganea.
Potrivit acesteia, daca asiguratii nu anunta in tara respectiva ca isi muta resedinta din nou, ei raman in baza de date a strainilor. Disconfortul apare atunci cand au nevoie de un consult la medicul de familie, pentru ca acest serviciu nu le mai este decontat.
Sursa: Angela Sabau