Schimbarile bruste ale vremii le dau dureri de cap maramuresenilor, la propriu! Medicii de familie spun ca, in ultima perioada, in special batranii le-au luat cu asalt cabinetele plangandu-se de ameteli, migrene si stari de oboseala. Cei mai sensibili la variatiile mari de temperatura si presiune atmosferica sunt aceia care au probleme cu tensiunea arteriala, spun specialistii, care insa nu recomanda modificarea tratamentului medicamentos, ci adoptarea unui regim alimentar adecvat.
Cresterea tensiunii arteriale peste valorile normale poate fi pusa pe fondul stresului, al alimentatiei neechilibrate, dar si al modificarii presiunii atmosferice. Iar cum in ultima perioada vremea a fost extrem de schimbatoare, medicii maramureseni spun ca numarul pacientilor care s-au confruntat cu probleme de hipertensine a crescut simtitor.
“Au fost foarte mari cresteri de tensiune, pacienti de-ai nostri stabili care erau pe tratament si care timp de cinci-sase luni nu au avut nicio problema, toata saptamana trecuta au facut pusee de hipertensiune fara a face ceva deosebit si atunci punem problema pe seama conditiilor meteo, il monitorizam un pic mai mult pe pacient, dar nu modificam tratamentul”, a precizat medicul Felicia Borz.
Si farmacistii au observat ca, in ultimele zile, numarul baimarenilor care le-au cerut medicamente pentru stari de ameteala si de oboseala a fost mult mai mare. Pentru a tine in limite normale tensiunea, medicii recomanda alimentele bogate in potasiu si sodiu, dar si ceaiurile diuretice. In cazul hipertensiunii, sunt interzise de la consum carnea grasa, maruntaiele, carnea de vanat, afumaturile, galbenusul de ou, conservele si zarzavaturile care contin cantitati mari de sare.
“Vin in general cu stari de ameteala, pe care ei nu stiu sa le puna pe seama modificarilor tensiunii arteriale. S-au plans foarte mult de stari de ameteala si oboseala inainte de modificarea vremii. Ceaiurile diuretice favorizeaza eliminarea apei scad tensiunea. Ceaiul de vasc scade tensiunea foarte bine”, a adaugat farmacista Margareta Kosa.
Medicii spun ca hipertensivii trebuie sa consume carne slaba, branza de vaci, urda dulce, legume si zarzavaturi fierte sau sub forma de salate si paine neagra. Sunt permise salatele de fructe de padure, struguri, mere, lamai si kiwi, dar si prajiturile fara bicarbonat, preparate din aluat uscat cu umplutura din branza de vaci. De asemenea, se recomanda activitatile in aer liber.
Sursa: Adina Timis