Ministrul de Externe, Titus Corlatean, si Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Bettaini-Dragoni, au semnat, marti, 15 octombrie, un memorandum privind infiintarea, la Bucuresti, a unui oficiu pentru combaterea infractiunilor cibernetice. Oficiul de lupta impotriva criminalitatii informatice este „un proiect extrem de important si suntem foarte onorati pentru aceasta alegere a Romaniei” de a gazdui un centru care vizeaza colaborarea celor 47 de state membre ale Consiliului Europei pentru „combaterea acestui flagel”, a declarat, la Palatul Parlamentului, Titus Corlatean, cu ocazia semnarii Memorandumului de Intelegere privind infiintarea acestui birou.
Seful diplomatiei romane a mai precizat ca Oficiul va fi „modalitatea de a promova o actiune globala pe care Consiliul Europei, impreuna cu Uniunea Europeana – printr-un program pe care urmeaza sa-l semneze chiar maine (miercuri – n.r.) – il va promova prin acest centru de la Bucuresti”.
Din partea Consiliului Europei (CoE), Memorandumul de Intelegere a fost semnat de Gabriella Battaini-Dragoni, Secretar General Adjunct al institutiei, care a multumit autoritatilor romane pentru „oferta generoasa de a deschide acest birou la Bucuresti„.
Decizia infiintarii survine ca urmare a „ofertei facute de premierul Victor Ponta de a gazdui un asemenea Oficiu cu ocazia intalnirilor avute in martie si aprilie anul acesta cu Thorbjørn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei”, se arata intr-un comunicat al CoE.
Memorandumul a fost semnat cu ocazia sesiunii aniversare dedicata implinirii a „20 de ani de la aderarea Romaniei la Consiliul Europei”.
In cadrul alocutiunii sustinute cu acest prilej, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca aderarea Romaniei la CoE, in 1993, a insemnat „adoptarea instrumentelor juridice, conventiilor, tratatelor Consiliului Europei, reprezentand nucleul dur al normelor europene in domeniul drepturilor omului si libertatilor fundamentale, constituind un prim pas in procesul de armonizare a legislatiei nationale cu cea europeana”. Seful diplomatiei a subliniat rolul jucat de CoE in drumul Romaniei catre „o democratie consolidata”.
In prezent, Romania este „un promotor al valorilor europene” si unul dintre statele cu „o contributie semnificativa in ceea ce priveste dezvoltarea sistemului de norme juridice ale Consiliului Europei, fiind parte a 102 conventii ale organizatiei”.
Sursa: Mediafax