Tot mai multe mamici renunta la alaptatul bebelusilor si le administreaza lapte praf sau chiar de vaca. Pentru a evita problemele cauzate de lipsa fierului, medicii incurajeaza mamicile sa alapteze nou-nascutii macar sase luni. Ei spun ca dupa aceasta varsta se poate varia alimentatia copiilor, insa e de preferat sa se combine hrana si cu lapte matern. Ca argument, specialistii arata ca, in timp, bebelusii care sunt privati de laptele matern, risca sa fie mai predispusi anemiilor, infectiilor sau alergiilor. Ei arata ca micutii ar putea fi alaptati chiar si pana la varsta de 3 – 4 ani.
Laptele matern este hrana ideala pentru nevoile copiilor in primele luni de viata. Acesta contine anticorpi care confera micutilor imunitate impotriva infectiilor virale, fungice si bacteriene. Si colicile abdominale sunt mult mai rare la bebelusii hraniti in mod natural. In ciuda tuturor avantajelor, specialistii spun ca mamele, inainte de primele sase luni de viata a micutilor, aleg sa-i hraneasca cu lapte praf sau de vaca.
“Din pacate, multe nu alapteaza decat chiar la inceput sau in primele luni. Beneficiile laptelului de mama fata de laptele praf sunt mult, mult mai mari. Cei care consuma lapte de vaca sau lapte praf si nu de mama sunt mai predispusi la infectii, la alergii, la imbolnaviri in general. Inclusiv dezvoltarea dentitiei este influentata de consumul laptelui de mama”, a precizat sefa sectiei de Neonatologie a Spitalului Judetean Baia Mare, Laura Veronescu.
Sunt insa si mamici care fac exceptie de la regula si sunt dispuse sa hraneasca copiii cu lapte matern atat cat le cer micutii.
“Cat a dori el. Eu n-am sa-l opresc si cat o sa am lapte bineinteles. Cu oricine am povestit, toata lumea zice ca e bine cat de mult pentru ca laptele de mama e mult mai bun decat laptele praf. Laptele de mama e lapte de mama oricum ar fi”, a spus una dintre mamicile din maternitatea Spitalului Judetean, Ana Maria Talos.
Pe langa infectii, alergii si colici, micutii care sunt privati de laptele matern se pot alege si cu anemii, pe fondul lipsei de fier.
“Si anemia este o consecinta a intreruperii alaptarii, pentru ca din laptele praf, chiar daca are adaos de fier, fierul se absoarbe mai greu decat din laptele de mama. Laptele de mama este un aliment pe care bunul Dumnezeu si natura l-a lasat sa existe pentru ca fiinta omeneasca sa se dezvolte cum trebuie”, a adaugat Veronescu.
Medicii baimareni incurajeaza mamicile sa hraneasca minimum doi ani micutii pe cale naturala, iar pentru asta prezinta in mod repetat parintilor avantajele laptelui matern.
Sursa: Adina Timis