Vezi VIDEO
Comitetul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Prefecturii Maramures s-a reunit astazi, 3 septembrie, pentru a aproba planul de masuri impotriva infectarii populatiei cu virusul West Nile, transmis prin intepatura tantarilor. Astfel, primarii maramureseni sunt obligati, in limita bugetului disponibil, sa dispuna actiuni de dezinsectie, curatare a santurilor si eliminare a baltilor pe raza localitatilor pe care le administraza.
Dupa ce cazurile de imbolnaviri cu meningita West Nile au crescut ingrijorator in Romania, autoritatile au inceput sa ia masuri de prevenire a infectarii populatiei cu virusul transmis prin intepaturile tantarilor. La nivelul judetului Maramures, Comitetul pentru Situatii de Urgenta, alaturi de reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica (DSP), Politiei de Frontiera, dar si ai Asociatiei Judeteane a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi(AJVPS) din Maramures au intocmit un plan de masuri de prevenire. In acest sens, primarii din teritoriu au primit dispozitii clare.
“Incercam sa determinam primarii sa curete subsolurile de la gospodarii si blocurile de locuinte, unde avem umiditate si este un mediu propice pentru dezvoltarea tantarilor”, declarat pentru eMaramures.ro, Dan Buca, purtator de cuvant al Prefecturii Maramures.
Pe langa aceasta, primarii trebuie sa supravegheze curatarea santurilor si eliminarea baltilor din fata gospodariilor. Din datele detinute de reprezentantii Prefecturii Maramures, reiese ca majoritatea localitatilor, in speta orasele, detin fondurile necesare pentru aceste activitati. Mai greu se descurca edilii din mediul rural, care vor actiona numai acolo unde este strict necesar.
Medicii din cadrul DSP atrag atentia cetatenilor sa fie atenti la simptomele virusului West Nile.
“Ca si la orice boala infectioasa, febra in general este un semn. Sunt prezente si semnele afectiunilor neurologice cum ar fi greturi, varsaturi, durere de cap, la care se mai pot adauga semne precum oboseala, stare generala alterata, dureri musculare”, a precizat medicul Ecaterina Szekely, sefa Serviciului Epidemiologie din cadrul DSP Maramures.
In completarea masurilor pe care trebuie sa le asigure administratiile publice locale, medicii ne sfatuiesc sa ne protejam si singuri atat in casa, folosind sprayuri sau pastile antitantari, cat si pe strada folosind pe cat posibil haine lungi, dar si creme si uleiuri de protectie. Un leac “babesc” inpotriva muscaturilor de tantari, confirmat insa si de cadrele medicale, este otetul aplicat pe piele.
Sursa: Calin Dragomir