Actualitate Sanatate

Maramureşul, lider la prelevarea de organe. Ultima prelevare a salvat viaţa a cinci persoane

În cursul zilei de duminică, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a avut loc o prelevare de organe. Este vorba despre un tânăr, victima unui accident, în urma căruia a suferit un traumatism cranio-cerebral foarte grav, care l-a dus în stare de moarte cerebrală. Familia a fost de acord să doneze inima, rinichii, plămânii și ficatul.

“În acest sens, în cadrul unității medicale au fost prezente echipe de specialiști din București, Cluj Napoca și Olanda”, informează dr. Mureșan Andrei, medic primar anestezie – terapie intensivă, de asemenea Key Donation Person (KDP), în cadrul spitalului de urgență din Baia Mare.

Declararea morții cerebrale este un proces tratat cu maximă responsabilitate și profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morții cerebrale presupun mai multe investigații de specialitate. Examinările se repetă la un interval de 6 ore, acest interval crescând în funcție de vârsta pacientului (cu cât vârsta este mai mică, cu atât intervalul de timp între cele două examinări este mai mare).

Activitatea de prelevare și transplant se realizează în scop exclusiv terapeutic. ”Prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană si transplantul acestora se realizează exclusiv în scop terapeutic și în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică șansă la viață este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar cinci vieți. Astfel că, la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare există echipe medicale pregătite pentru aceste activități”, a declarat dr. Vasile Pop, managerul interimar al unității medicale.

Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe. La nivelul unității medicale, conform legislației, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic șef secție ATI și un Key Donation Person (KDP) – dr. Mureșan Andrei, medic primar ATI. Înlocuitorii acestora sunt dr. Bărbuș Victor – medic specialist ATI, respectiv dr. Șerban Felicia-medic primar ATI.

La începutul lunii noiembrie s-au mai prelevat organe de la două persoane aflate în moarte cerebrală. De la un tânăr de 21 de ani inima, ficatul, plămânii și rinichii, iar de la un bărbat de  aproximativ 60 de ani – rinichii și ficatul. Cu prelevările din această lună, Maramureșul este  lider în privința donărilor de organe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *