Monden

Maramureșeanul Ducu Bertzi are acasă o adevărată colecţie de sticle cu horincă

Deși cântă de zeci de ani melodii inspirate din folclorul maramureșean, Ducu Bertzi spune că se simte mai degrabă ambasadorul palincii produse în zonă, decât al muzicii locale. I-o confirmă fanii, care-l întreabă mereu, pe la concerte, de tăria din locul său natal.

„Datorită originii mele, pe la festivaluri, în întreaga țară, oamenii mă întreabă de albume și de o palincă bună. Uneori, mă simt nu un reprezentat al temelor populare maramureșene, ci un ambasador al palincii”, se amuză artistul.

Folkistul de 63 de ani, născut în Sighetu Marmației, și-a făcut, fără să-și dorească în mod special acest lucru, o adevărată colecție de sticle de horincă, pe care, acum, au șansa s-o admire toți prietenii care-i calcă pragul casei, potrivit Libertatea.

Băuturile, între care un loc de seamă îl ocupă tăria de origine controlată făcută de familia sa rămasă la Sighet, sunt frumos așezate pe ani, pe zone de proveniență, rețete și mod de învechire. Unele poartă pe etichetă câte o poveste – e cazul celor primite de la producători mai… lăudăroși. „M-am trezit și pe scenă cu sticle de la spectatori mândri de priceperea lor”, povestește artistul colecționar.

Îndrăgitul folkist, cetățean de onoare în Sighetu Marmației, crede că whisky-ul se trage tot din palinca noastră tradițională! Teoria sa se leagă de „popasul” de câteva sute de ani al celticilor pe actualul teritoriu maramureșean: „Cum între muzica maramureșeană și cea celtică am sesizat o strânsă legătură, părerea mea este că, din cauza migrării celților, și palinca a evoluat, mai târziu, către un whisky de calitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *