![]() |
![]() |
Manualele nu aduc voturi si nimeni nu isi asuma sa faca o reforma adevarata in educatie, iar aproximativ 90% copiii din Romania au ajuns sa invete dupa manuale vechi, dintre care jumatate sunt si uzate moral, a declarat Mario De Mezzo, presedintele Uniunii Editorilor din Romania.
„Romania este pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul de carte. In orice statistica. Avem o valoare a cifrei de vanzari pe total carte, cu cartile care apar cu ziare si cu manuale, de circa 100 de milioane de euro. In Ungaria, piata de carte e de peste 300 de milioane de euro, in Polonia piata este de un miliard de euro, iar Germania are o piata de zece miliarde de euro. Manualele inseamna cam patru milioane de euro pe an la noi, respectiv 4%, in timp ce in orice tara civizilizata, vanzarile de manuale reprezinta 30% din totalul pietei de carte”, a spus De Mezzo.
El crede ca piata manualelor este dezastruoasa si spune ca in 23 de ani de la Revolutie niciun ministru al Educatiei nu s-a preocupat de manuale. Astfel, in niciun an nu se asigura necesarul pentru toti elevii.
„Cel mai nou manual din Romania este editat in 2006. Deci de atunci nu mai exista manuale noi. Cel mai vechi e din 1996. Noi avem copii nascuti in 1998 si care invata dupa manuale din 1996, cand nu aveam internet sau telefon mobil. Informatiile sunt depasite si nu mai tin ritmul cu dinamica vremii. Un copil care are 7-8 ani si de 2-3 ani creste cu jocuri interactive pe iPad, care il stimuleaza, se duce la scoala si gaseste acelasi abecedar de acum 20 de ani, dupa care am invatat si eu si care e total depasit”, a afirmat De Mezzo.
El spune ca lipsa manualelor de pe piata nu este vina editorilor, care „si maine” ar investi in publicarea acestora. „Dar eu, ca editor, nu am voie. Ca sa investesc intr-un manual, Ministerul Educatiei trebuie sa faca licitatie de manuale pe diferite clase. Or ministerul nu face aceste licitatii si eu nu am voie, prin lege, sa schimb un cuvant fata de manualul care mi-a fost aprobat in ’96. Noi ne rugam de minister de patru ani sa faca aceste licitatii, dar nu se intampla. Niciun ministru nu s-a preocupat de manuale”, a afirmat presedintele Uniunii Editorilor.
El a explicat ca ministerul Educatiei retipareste in fiecare an un numar de manuale, dar din totalul necesar statul are bani doar pentru 10%.
„Deci doar 10% dintre copii au manuale noi, restul de 90% sunt vechi. Ei le primesc de la scoala, ramase de la colegii mai mari, sau le iau din alte parti. Durata de viata a unui manual este de trei ani, dupa care ar trebui aruncat la gunoi. Cel putin jumatate dintre manuale sunt uzate moral. Ministerul stie lucrurile astea, dar nu vrea sa faca nimic, pentru ca nimeni nu are curaj sa-si asume o reforma adevarata in educatie si pentru ca manualele nu aduc voturi. Cornul si laptele aduce voturi, dar manualul nu. Parintii nu se uita sa vada cati ani are manualul. Nici 10% dintre parinti nu se uita in manualele copiilor sa vada cat de vechi sunt. Pe cand programul cornul si laptele rupe, mai ales in mediul rural”, a mai spus el.
Ca sa ajunga la un nivel normal, potrivit editorilor, manualele ar trebui sa ajunga la cel putin 30% din cifra de carte din tara respectiva. In cazul Romaniei ar trebui sa creasca de la patru milioane de euro la 30 de milioane de euro.
„In Romania pentru un manual de 180 de pagini, ministerul plateste 50 de centi. In Ungaria un manual costa sase euro. La noi doi lei platesti, de doi lei primesti”, a mai spus Mario De Mezzo.
Sursa: Mediafax