Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a primit, in 2009-2011, 94.000 de euro pentru a incheia contracte de salubrizare si asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului Local, banii fiind incasati de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatura al sotiei sale.
Sorin Apostu a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj, care il acuza de luare de mita in forma continuata. El va fi prezentat, joi, la Curtea de Apel Cluj cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.
Sotia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este si ea invinuita in acest dosar. Procurorii efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane in aceasta cauza.
Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale, in cursul anilor 2009-2011, in schimbul incheierii unor contracte de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului Local Cluj si, respectiv, de salubrizare a orasului, primarul Sorin Apostu a pretins si primit sume de bani totalizand echivalentul in lei a 94.000 de euro.
„Pentru a se disimula provenienta si scopul banilor obtinuti din actele de coruptie, intre firmele care au primit contractele de la primarie si cabinetul de avocatura al sotiei primarului au fost incheiate contracte de consultanta juridica fictive, astfel incat sumele de bani au fost incasate prin cabinetul de avocatura al lui Apostu Monica Undina, invinuita in acelasi dosar”, noteaza procurorii DNA in documentul citat.
Retinerea lui Sorin Apostu a fost anuntata si de avocatul acestuia, Gheorghita Mateut, la iesirea din sediul DNA Cluj.
Surse judiciare au declarat ca oamenii de afaceri Simion Muresan, Mustafa Bekar si Calin Stoia au fost pusi sub invinuire pentru dare de mita in dosarul in care a fost retinut primarul Sorin Apostu, firmele acestora avand contracte cu Primaria Cluj-Napoca.
De altfel, omul de afaceri Calin Stoia, reprezentant al Total Trading Company, actionar al societatii de salubritate Brantner-Veres, care are contract cu Primaria Cluj-Napoca pentru salubrizarea unui sector din oras, a fost retinut pentru dare de mita in acest dosar.
In cursul zilei de miercuri au avut loc mai multe perchezitii la locuinta primarului Sorin Apostu, la sediul Primariei, dar si la cabinetul de avocatura al sotiei acestuia.
Inainte de informarea transmisa de DNA, surse judiciare declarau ca primarul Sorin Apostu este suspectat ca ar fi primit 100.000 de euro, prin cabinetul de avocatura al sotiei sale, de la o firma de salubrizare si de la firma de asigurari a Aspaziei Droniuc, cea de la care ar fi primit mita si vicepresedintele CJ Radu Bica, care ar fi urmat sa incheie un contract de asigurari pentru mijloacele de transport in comun din municipiul Cluj-Napoca.
Firma de asigurari, SC Groupe Frarom Agent de Asigurari SRL, apartine Aspaziei Droniuc, femeia de afaceri care i-ar fi dat mita vicepresedintelui CJ Cluj Radu Bica, pentru a obtine informatii privind licitatia pentru mentenanta stadionului Cluj Arena.
Aspazia Droniuc detine firma Frarom Import-Export din Cluj, infiintata in 2005 si care are ca obiect de activitate „consultanta pentru afaceri si management”, potrivit site-ului Ministerului Finantelor. Conform sursei citate, indicatorii din situatiile financiare de la sfarsitul anului 2010 arata ca aceasta firma avea, anul trecut, la capitolul „numar mediu de angajati” un salariat. De asemenea, firma are o cifra de afaceri de 601,215 lei, profit 0 lei si pierderi de 95.370 de lei.
De asemenea, Aspazia Droniuc detine si firma de asigurari SC Groupe Frarom Agent de Asigurari SRL.
Aspazia Droniuc a lucrat ca reporter la un ziar local si este casatorita cu Robert Augustin, fost manager al Polus Center.
Surse judiciare declarau ca din dosarul in care sunt vizati sotii Apostu a fost disjuns cel in care a fost arestat Radu Bica, vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj.
Omul de afaceri Calin Mihai Stoia este reprezentant al firmei Total Trading Company, care este actionar la compania de salubritate Brantner-Veres. Stoia a fost prezent, de altfel, alaturi de primarul Sorin Apostu, in conferinta de presa in care au fost anuntati castigatorii licitatiei pentru serviciul de salubrizare.
Aceasta companie a obtinut in iulie 2009 contractul de concesionare a salubritatii unuia dintre cele doua sectoare in care a fost impartit municipiul Cluj-Napoca. Celalalt sector este gestionat de SC Rosal SA.
Sorin Apostu declara ca firmele au fost selectate in functie de tarifele de colectare ofertate, acestea avand o pondere de 60 la suta in calcularea punctajului final, de propunerea tehnica, cu o pondere de 30 la suta, si de redeventa platita catre Primarie, cu pondere de 10 la suta din punctajul final. Cel mai mic pret de colectare, de 5 lei/persoana/luna, l-au oferit societatile Brantner-Veres si Rosal. In ceea ce priveste redeventa, Brantner-Veres a oferit 51.000 de euro pe an pentru Primarie, la fel ca Rosal, anunta Sorin Apostu.
Sectorul gestionat de compania de salubritate Bratner-Veres include 435 de puncte gospodaresti.
Cele doua societati au primit in concesionare serviciul de salubritate pe o perioada de opt ani, cu posibilitatea extinderii contractului pentru o perioada de inca patru ani. Conform caietului de sarcini, Rosal si Brantner au obligatia de a realiza o serie de investitii in modernizarea si amenajarea de puncte gospodaresti, care sa permita depozitarea selectiva a deseurilor menajere, pe categorii.
Primarul Sorin Apostu este presedinte al organizatiei Cluj-Napoca a PDL si vicepresedinte al filialei judetene a partidului, el intrand in politica in 1999 si ajungand primar in 2009, dupa ce Emil Boc a demisionat din aceasta functie, fiind desemnat premier.
Sursa: Mediafax