Vezi VIDEO
Cei mai multi someri maramureseni se inregistreaza in Coltau si Ulmeni. Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) au aratat ca au intocmit chiar un top al primelor cinci localitati unde se inregistreaza cea mai ridicata pondere a persoanelor fara un loc de munca, in raport cu populatia stabila. Cei mai multi someri din Maramures, respectiv aproape 70 %, provin din randul celor cu studii medii.
De la inceputul anului si pana in prezent numarul somerilor aflati in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) a inregistrat o scadere. De la peste 8.600 s-a ajuns la circa 7.700 de persoane fara un loc de munca. Cea mai mare scadere s-a inregistrat in mai, insa din iunie, rata somajului a cunoscut din nou o usoara crestere, ca urmare a luarii in evidente a absolventilor.
Potrivit statisticilor, printre localitatile unde se inregistreaza cea mai mare pondere a somerilor se numara comuna Coltau si orasul Ulmeni.
„Coltau are 12,08 %, Ulmeni – 10, 08 % si se stie foarte bine ca aceste doua localitati au o pondere mare a beneficiarilor de ajutor social. Valea Chioarului, Coroieni si Satulung sunt cu probleme. Minimele ponderii somerilor in populatia stabila inregistreaza Budesti, Sighetu Marmatiei, Dumbravita, Farcasa si Barsana”, a explicat directorul executiv al AJOFM Maramures, Oana Osanu.
In randul barbatilor se inregistreaza cele mai multe persoane fara un job, respectiv 55% din totalul somerilor, in timp restul de 45 % dintre persoanele fara un loc de munca sunt femei. Cand vine vorba despre viitoare concedieri colective, oficialii AJOFM spun ca nu au fost anuntate astfel de masuri, desi la nivel national exista informatii ca de la 1 octombrie vor fi vizati de concedieri colective angajati din sistem.
“Numarul concedierilor colective a scazut in 2013. Am avut doar 100 de persoane concediate colectiv, in mod special au fost din panificatie, constructii, Hidroconstructia. Anul trecut am avut peste 700 de disponibilizari, iar in 2011 peste 300. Am inteles ca vor veni disponibilizari de la Posta, dar deocamdata n-am primit nicio notificare in acest sens”, a adaugat Oana Osanu.
Conducerea AJOFM a mai aratat ca in urma statisticilor pe primele 8 luni ale acestui an, rezulta ca persoanele cu varsta intre 40 si 49 de ani isi gasesc cel mai greu de lucru, insa si tinerii cu varsta sub 25 de ani se descurca destul de greu cand vine vorba de angajare.
Sursa: Camelia Tocaci