![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Salariile trebuie marite pentru a stimula angajarea absolventilor pe plan local si pentru a stopa orientarea tinerilor spre alte tari, a concluzionat ministrul Muncii, Mariana Campeanu, prezenta la Bursa locurilor de munca din Baia Mare. Aceasta s-a alarmat dupa ce a observat ca interesul cel mai mare a fost pentru joburile din strainatate, cele ale firmelor locale fiind evitate din cauza banilor putini pe care ii ofera angajatorii. Targul de joburi a fost destinat absolventilor, care au putut alege din peste 600 de oferte, insa numai 71 pentru cei care au urmat o facultate.
Bursa locurilor de munca pentru absolventi a fost organizata concomitent in Baia Mare si Sighetu Marmatiei, cautati cu prioritate fiind tinerii cu studii medii si muncitorii necalificati.
”Astazi avem 617 locuri de munca pentru absolventi, din care 549 in Baia Mare si 68 in Sighetu Marmatiei. Din totalul locurilor de munca, 71 sunt pentru studii superioare, cu preponderenta pentru ingineri, in domeniul asigurarilor, instalatiilor, asistent manager, iar pentru cei care au studii medii sunt in numar de 546 si cele mai multe sunt in domeniul confectiilor, tapiter, asistent medical”, a declarat directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM), Oana Osanu.
Angajatorii prezenti la eveniment au oferit si locuri de munca in Anglia sau Germania, iar atractia s-a vazut prin cozile formate in fata standurilor acestora. Foarte multi au fost refuzati insa, conditiile impuse pentru posturile disponibile peste granita fiind foarte stricte.
”Sunt doritori. Toata lumea vrea sa mearga sa lucreze in Anglia, insa limba engleza e o problema. Se incepe cu salariul minim pe economie 6,08 lire/ora, intre 40 si 50 de ore, pe saptamana. Cei care cunosc limba engleza si au cat de cat experienta in ingrijire prefera sa mearga sa lucreze in Anglia”, a declarat unul dintre angajatori, Gabriela Mili.
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a remarcat si ea interesul pentru joburile externe, ajungand la concluzia ca doar salariile mari ii pot tine pe tineri acasa. Reprezentantul guvernului, care a avut un explicit discurs electoral pe durata vizitei in Baia Mare, nu a oferit si o solutie, limitandu-se la a spune ca Guvernul va stabili o noua grila de salarizare. Cum va fi transpusa aceasta de pe hartie in realitatea economica nu a mai explicat insa.
”Incercam in viitorul program de guvernare sa reaseazam sistemul de salarizare, sa incercam sa-l aplicam, sa aplicam acesti coeficienti care sunt in functie de pregatire, sa oferim si noi ceva sanse tinerilor sa ramana in tara, pentru ca nivelul de salarizare e mic si ei vor fi mereu tentati sa mearga sa lucreze afara”, a afirmat ministrul Muncii, Mariana Campeanu.
Absolventii prezenti la bursa au recunoscut ca e foarte greu sa-si gaseasca un loc de munca potrivit pregatirii lor, chiar si aici in tara. Unii si-au luat chiar masuri de precautie si, chiar daca nu si-au finalizat studiile liceale, s-au gandit sa-si pregateasca de pe acum o viitoare cariera.
„Am absolvit in acest an si imi caut un loc de munca de atunci de cand am absolvit. Imi trebuie ceva mai special, un program flexibil de 4 ore m-ar interesa. Fiind fara experienta, destul de greu se gaseste. Am terminat in domeniul economic si cam pe acelasi domeniu m-ar interesa. M-am inscris la postliceala. De asta imi trebuie un program mai scurt sa pot participa si la cursuri”, a spus una dintre participantele la bursa, Monica Nagy.
Un altul, inca elev, s-a gandit sa pregateasca din timp terenul. ”Acum sunt in clasa a XII-a si incerc sa caut un loc de munca in MAI, cum ar fi o cariera militara. E greu, dar nu imposibil. Daca iti doresti cu adevarat, cred ca se poate”, a Vlad Babiciu.
In evidentele AJOFM Maramures sunt inscrisi 1.300 de absolventi care au finalizat in acest an o forma de invatamant liceal sau superior.
Sursa: Camelia Tocaci