Comunitate

La următoarele alegeri vor vota mai puţini români. Află motivul

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 decembrie 2017 este de 18.897.271, cu 3.762 mai puţini faţă de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, în data de 11 decembrie 2017, când erau înregistraţi 18.904.882 de alegători români.

Diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia şi a importului de date de la Direcţia Generală de Paşapoarte.

Precizăm că, în intervalul menţionat, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri:

* 15.863 de persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare;

* 88 persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeaşi lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeaşi perioadă este de 12.101, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Menţionăm că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.263.570 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 633.701 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare.

Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară.

Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.

One Response

  1. Vreti sa stiti cum vor vota romanii la urmatoarele alegeri parlamentare ? E foarte simplu :,,…daca nu sunt alternative ,vor fi votati ACEIASI…” Acum ,toata TACTICA ,sta in a FACE SA TREACA TIMPUL fara sa se schimbe nimic…! Si asta se poate vedea cu ochiul liber…! Mingea e in terenul opozitiei ,dar nu e sigur ca va fi returnata…!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *