Vezi VIDEO
Bani pentru o luna, atat mai are CAS Maramures pentru decontarea medicamentelor eliberate de farmaciile din judet. Presedintele institutiei spera, totusi, ca, dupa 20 august sa aiba loc o rectificare bugetara pentru a se putea face plata in urmatoarele luni. Cu tot bugetul auster, farmacistii continua sa onoreze retetele compensate si gratuite.
Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures mai are fonduri pentru medicamentele compensate si gratuite doar pentru maximum o luna. Presedintele institutiei spera, insa, ca, dupa 20 august, sa aiba loc o rectificare pozitiva a bugetului, iar o alta rctificare sa aiba loc pentru semestrul IV a acestui an.
„Fondurile pe care le avem ajung pentru luna august, de aia spuneam ca speram intr-o rectificare pozitiva a bugetului pentru farmacii, pentru anul 2010”, a declarat Alexandru Deac, presedintele CAS Maramures.
Exista deja mici intarzieri la decontarea retetelor compensate. Astfel, la unele produse farmaceutice, plata s-a facut doar pana la cele eliberate pe reteta in luna noiembrie (a anului trecut), ceea ce inseamna o intarziere de doua luni, avand in vedere ca CAS le deconteaza doar dupa aproximativ sapte luni.
„Pana in prezent, decontarile s-au facut conform cotractarilor, dar sunt unele capitole la care am ramas putin in urma, respectiv retete cu si fara contributie personala au ajuns cam la decontarea lunii decembrie, sunt altele care sunt si pe noiembrie, dar in schimb mai avem pe programe unele pe care le-am decontat deja pe luna martie”, a mai explicat Alexandru Deac.
Chiar daca nu exista nicio certitudine in ceea ce priveste viitoarele decontari, farmacistii dau in continuare medicamente compensate si gratuite,
„Deocamdata CAS este in intarziere cu doua luni. Speram sa se remedieze problema. Am inteles ca va veni o rectificare bugetara, dar inca nu e nimic sigur”, a explicat farmacista Margareta Kosa.
Potrivit acesteia, „cineva trebuie sa sustina piata farmaceutica si, in general, bolnavii pentru ca statul nu se prea ingrijeste de ei”, a adaugat farmacista.
Potrivit directorului, bugetul lunar acordat pentru medicamentele compensate si gratuite este de aproximativ 14 milioane de lei, in timp ce, in urma cu 10 ani, acesta era de aproximativ 60.000 de lei.
El a mai aratat ca in judet exista 43 de bolnavi „post-transplant”, al caror cost mediu – in ce priveste medicamentatia – pe bolnav este de 13.000 de lei, in timp ce alti 193 de maramureseni sunt pacienti cu hemodializa, pentru care costul mediu pentru o sedinta este de 26.872.
Sursa: Angela Sabau