Actualitate Cultura

La Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei a avut loc lansarea volumului “Maramureşul: ziare şi ziarişti – de la începuturi şi până în 1945”

Un nou eveniment de excepție s-a desfăşurat, sub semnul Centenarului Marii Uniri, la Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei: lansarea volumului “Maramureşul: ziare şi ziarişti – de la începuturi şi până în 1945”, autor Ioan Ardeleanu-Pruncu, Editura Valea Verde.


Sighetenii (de diferite vârste și profesii) au umplut sala până la refuz, dovedind un interes deosebit pentru o carte ce reprezintă pagini din istoria culturală a Maramureșului voievodal.

Evenimentul a fost deschis de prof.dr. Ioan Dorel Todea, care a vorbit despre contextul apariției acestei cărți, despre personalitatea prof. Ioan Ardeleanu-Pruncu care a avut o bogată activitate în domeniul cultural, reprezentând unul din intelectualii de valoare ai municipiului, despre munca în construirea cu instrumente de cercetare științifică a unei cărți “cu greutate la propriu dar și la figurat”!


Moderatorul Ionică Mariș și editorul cărții a invitat i-a invitat să ia cuvântul pe prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighet, Horia Scubli, conf.univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, jurnalistul și poetul Gheoghe Pârja și prof. Rodica Gheorghiu.

Autorul cărții s-a adresat celor prezenți, plin de emoții, dar și cu bucuria unei realizări pe care a dedicat-o Centenarului Marii Uniri, dar și lui însuși la împlinirea a 75 de ani. Poezia pe care a citit-o, dedicată Zilei Naționale a României, a primit ropote de aplauze din partea celor prezenți. A urmat apoi sesiunea de autografe.


Deși cartea se referă la jurnaliștii maramureșeni, constituind un exemplu de urmat, în sală nu a fost prezent niciun reprezentant al presei scrise, radioului sau televiziunii locale.

Cei care se vor apleca asupra cărții vor afla lucruri inedite şi interesante din istoria locală, “întru aducerea aminte a unor vremuri apuse şi a unor iluştri înaintaşi”.

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *