![]() |
![]() |
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Bacau l-au trimis in judecata pe Marius-Cristian Iurascu, fostul director general al Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) RomaniaFilm, pentru luare de mita, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual si spalare de bani, privind atribuirea de lucrari de reparatie la un cinematograf din municipiul Piatra Neamt, arata Agerpres. Tot procurorii DNA l-au trimis in judecata si pe Tudor Apostol, fost angajat al RomaniaFilm la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de luare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
„In perioada octombrie 2009 – aprilie 2010, inculpatul Prutica Catalin Neculai a dat un autoturism, marca Audi A6, in valoare de 16.000 de euro, inculpatului Apostol Tudor si doua autoturisme (un Volkswagen Touareg, evaluat la suma de 15.000 de euro, si un Mercedes-Benz GL450, in valoare de 35.000 de euro) inculpatului Iurascu Marius Cristian” se arata in comunicatul DNA.
„Inculpatul Marius Cristian Iurascu, in baza atributiilor sale de serviciu, a incercat sa faciliteze incheierea unui contract intre un supermarket din Romania si firma inculpatului Catalin-Neculai Prutica, astfel incat supermarketul sa poata inchiria cinematograful ‘Orizont’ din Bacau, a intervenit pentru realizarea unui raport de evaluare a cinematografului ‘Oituz’ favorabil intereselor lui Catalin-Neculai Prutica, a efectuat demersuri in vederea acordarii, catre firmele controlate de acesta, de alte lucrari de reparatii la obiectivele RADEF si l-a sprijinit in demersurile sale judiciare privitoare la cinematograful ‘Oituz’”, se mai precizeaza in comunicat. In cauza a fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor autoturisme ce apartin inculpatilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacau. Trimiterea in judecata a celor doi a avut loc in luna mai 2014.
Marius Cristian Iurascu este cu certitudine „persona non grata” in Baia Mare, unde in ultimii ani s-a incercat, fara succes, preluarea cinematografelor Dacia si Minerul. Chiar daca legea prevede si dispune ca cinematografele sa fie predate Consiliilor Locale, in Baia Mare, in pofida nenumaratelor demersuri facute de reprezentantii autoritatii locale, nimeni de la RADEF nu s-a prezentat la momentul in care trebuia facuta predarea – primirea cinematografelor.
In 24 februarie 2014 s-a semnat protocolul de predare-primire, in lipsa reprezentantilor Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) Romania. Acest demers a fost facut dupa ce municipalitatea a castigat procesul intentat regiei pentru preluarea cinematografului. Conform unei hotarari judecatoresti, municipiul Baia Mare este proprietarul de drept al Cinematografului Minerul, iar reprezentantii RADEF au fost chemati sa semneze protocolul de predare-primire. Cu toate acestea,oficialii regiei au ales sa nu se prezinte nici de aceasta data in Baia Mare, iar protocolul a fost semnat in lipsa, de catre un executor judecatoresc.
Citeste si: