![]() |
|
|
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Un joc de pe internet a bagat in sperieti trupele antitero ale SRI si Jandarmeriei, starnind panica pentru cateva ore in Bucuresti, mai ales ca prin zona urma sa treaca presedintele israelian, Shimon Peres. Totul a pornit de la o cutie suspecta care a fost gasita, vineri – 13 august, la podul Baneasa, pirotehnistii Politiei Capitalei intervenind pentru ridicarea ei. Dupa ce s-au dezmeticit, fortele de interventie au aflat ca este vorba despre un joc international promovat pe un site care propune o ”vanatoare de indicii GPS”. Acesta presupune plasarea unei cutii din plastic intr-un loc public, in care este pusa o hartie cu un numar de telefon si pe care sunt facute precizari despre faptul ca nu este nimic periculos si ca se poate suna la numarul respectiv pentru lamuriri.
Zona a fost izolata, iar obiectul gasit a fost ridicat in conditii de securitate. Abia dupa ce au deschis cutia, oamenii legii si-au dat seama ca au de-a face cu o cutie amplasata de unul dintre participantii romani la ”Geocaching”, un joc care s-a raspandit cu rapiditate in toata lumea si care presupune identificarea pachetelor pe baza cordonatelor GPS.
In lume au inceput sa fie organizate tot mai frecvent aceste vanatori, iar fanii Geocaching s-au inmultit si in Romania. De altfel, incidente legate de acelasi joc s-au inregistrat si in timpul summit-ului NATO de la Bucuresti. Unul dintre participantii la joc a dezvaluit ca si in Maramures sunt puse asemenea cutii, cea mai apropiata fiind la Cavnic. El nu a dezvaluit coordonatele, curiosii fiind invitati sa se alature ”vanatorilor” inarmati cu GPS-uri.
Stefan, unul dintre fanii jocului, a spus ca a aflat de joc in 2007, de la prietena sa. ”Mi-a zis de joc si tot atunci am gasit si prima mea cutie, care era langa aeroportul de la Baneasa. Atunci am gasit-o fara GPS, dar de atunci lucrurile au evoluat”, a spus el.
Tanarul a spus ca numarul participantilor a inceput sa creasca si in Romania, unde sunt ascunse in jur de 600 de cutii, dintre care aproximativ 140 sunt numai in Bucuresti. Exista cateva reguli dupa care sunt ascunse cutiile, la fel cum sunt reguli care interzic depozitarea de brichete sau cutii de chibrituri in interior, pentru ca in cazul in care sunt gasite de copii acestia sa nu se raneasca.
”Jocul a pornit din SUA, unde acum sunt cutii aproape la fiecare colt de strada. In Romania suntem la inceput insa. Jocul presupune si organizarea unor evenimente. Primul de acest fel la noi a avut loc la Sighisoara, anul trecut, iar urmatorul este programat sa aiba loc la Brasov, in 20 august, cand vom avea ocazia sa ne intalnim intre noi toti participantii din tara”, a spus Stefan.
Satisfactia participantilor este sa gaseasca un numar cat mai mare de cutii dupa coordonatele de pe site, dar mai ales sa le afle pe cele de trei-patru stele. Gradul de dificultate creste in functie de numarul stelelor, dupa cum a precizat Stefan. ”Orice GPS are un modul special de Geocaching. Pe el sunt listate toate cutiile in ordinea distantei la care se afla, iar aparatul te ghideaza spre locul in care cutia este ascunsa cu o eroare de plus – minus 10 metri. Apoi, depinde de abilitatea fiecaruia de a gasi cat mai rapid cutia.”
Stefan nu a spus daca stie vreun maramuresean in joc, dar a precizat ca in judet ar merita sa fie amplasate pentru ca sunt locuri frumoase de vizitat. ”Cutiile sunt ascunse in locuri care merita vazute. Eu, de exemplu, in Ungaria si Ausria am vizitat foarte multe locuri interesante cautand cutii”, a incheiat tanarul ”vanator” Geocaching.
Sursa: Vasile Dale