![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Pe langa cladirile emblematice ale municipiului Baia Mare, in apropiere de centrul istoric se afla o cladire care si-a pus amprenta asupra multor baimareni. „Butoiasul cu Bere” este localul unde decenii la rand, seara de seara, baimarenii respuneau povestea zilei trecute, in fata unui pahar. Putini sunt baimarenii care nu au o amintire legata de „Butoiasul cu bere” sau care nu cunosc o poveste despre acest local. Emaramures va prezinta povestea acestui local atat de cunoscut inainte de Revolutie.
„Butoiasul cu Bere” era inainte de anii ‘90 una dintre cele mai vestite crame din Baia Mare. Toate atuurile erau de partea sa: localul se afla intr-o zona buna a orasului, situat pe strada Gheorghe Sincai, si avea mereu clienti. Toata lumea stia ca aici gaseai mici proaspeti, iar toamna, crama era cautata pentru must.
„Era un loc populat, lumea mergea cu placere. Erau «Butoiasul» si «Ignisul», era viata atunci cand functiona «Butoiasul». Mergeam cu prietenii cu familia, beam o bere linistiti. Era foarte populat. Mai demult tineretul umbla si mergeam mult, am dus viata buna cu prietenii. Era viata, viata“, isi aminteste un baimarean.
Angajatii, dar si atmosfera placuta au facut ca „Butoiasul cu Bere“ sa ajunga unul dintre cele mai iubite localuri din Baia Mare. Dupa patru decenii de casnicie, tanti Maria isi aduce aminte si astazi seara in care a sarbatorit starea civila alaturi de sotul sau.
„Sa fiu sincera nu prea am frecventat localurile in vremea aceea. Dar acolo am facut starea civila, eram numai eu cu sotul meu, ca asa erau imprejurarile atunci. A fost o seara frumoasa, ca eram si mai tineri. Era un local pentru toata lumea, dar a fost bine asa si ne-am multumit asa cum a fost“, povesteste femeia.
Un alt baimarean isi aminteste ca mancarea era foarte buna la „Butoiasul cu Bere”, iar sambata si duminica locul era plin ochi.
„Era un local fain, excelent era. Se putea manca, se putea servi orice acolo. Eram baiat si multe ore libere le petreceam acolo, sambete duminici. Era un loc pentru toata lumea, era frumos, sambata si duminica era muzica, excelent era“ spune barbatul.
Din pacate, istoria „Butoiasului cu Bere“, un local cu 100 de ani de amintiri, s-a sfarsit la putin timp dupa Revolutie. Cladirea a fost revendicata si lasata in paragina.
In urmatoarele saptamani va vom prezenta mai multe detalii legate de viata unor oameni care au lucrat la „Butoiasul cu Bere“, a cladirii in sine si a oamenilor care i-au calcat pragul in repetate randuri de-a lungul anilor.
Sursa: Cosmin Carp