Ziua Mondiala a Diversitatii Culturale, Dialogului si Dezvoltarii; declarata de Adunarea Generala a ONU la 20.XII.2002 (Rezolutia 57/249), marcheaza nevoia de a intari potentialul cultural ca metoda de a atinge prosperitatea, dezvoltarea şi pacea globala şi recunoaşte legatura stransa dintre protejarea diversitatii culturale şi cadrul larg de dialog intre civilizatii
Ziua protectiei impotriva somajului
Reper istoric 21 mai
1973: Matematicianul roman Grigore Moisil, considerat parintele informaticii romanesti, a incetat din viata la varsta de 67 de ani. S-a nascut la Tulcea in 10 ianurie 1906 intr-o familie de intelectuali, tatal sau fiind membru al Academiei Romane. A studiat in localitatea natala, iar in 1924 a fost admis atat la Politehnica, cat si la Facultatea de Matematica – unde i-a avut ca profesori pe Dimitrie Pompeiu si Gheorghe Titeica. A abandonat cursurile de inginerie, iar din 1929 s-a dedicat exclusiv matematicii. Un an mai taraziu a inceput sa invete la celebra universitate Sorbona, din Paris, remarcandu-se pentru cunostintele sale. Dupa sustinerea examenului de docenta s-a stabilit la Iasi, unde a primit un post de conferentiar la catedra de matematica a universitatii. Este autorul a numeroase studii de specialitate, cercetarile sale in domeniul logicii punand bazele scolii de matematica din Romania. A devenit membru al Academiei Romane, dar si al celei din Bologna. A introdus algebre numite de el Lukasiewicz trivalente şi polivalente si care astazi sunt cunoscut „algebre Lukasiewicz-Moisil”, a elaborat metode noi de analiza si sinteza a automatelor finite si a avut contributii valoroase in domeniul teoriei algebrice a mecanismelor automate
Alte evenimente importante din 21 mai
1506: A murit Cristofor Columb, navigator genovez
1639: A incetat din viata Thommaso Campanella, filozof italian.
1688: S-a nascut Alexander Pope, poet englez
1712: Capitala Rusiei a fost mutata de catre tarul Petru I de la Moscova la Sankt Petersburg.
1821: Tudor Vladimirescu, conducatorul Revolutiei de la 1821, a fost arestat in tabara de la Golesti si predat lui Alexandru Ipsilanti.
1877: In Parlamentul Romaniei, Mihail Kogalniceanu, in numele guvernului, a proclamat independenta ca expresie a dorintei intregului popor.
1904: A fost infiintata Federatia Internationala de Fotbal (FIFA).
1932: Amelia Earhart a devenit prima femeie pilot care a traversat singura Atlanticul.
1956: Prima bomba cu hidrogen detonata din aer a explodat deasupra Oceanului Pacific.
1964: A incetat din viata Tudor Vianu, critic literar si filozoful roman.
1965: La Televiziunea Romana a fost difuzata pentru prima data emisiunea „Teleenciclopedia”.
1991: A fost asasinat Rajiv Gandhi, fost prim-ministru al Indiei, supranumit „parintele natiunii”.
1991: Ioan Petru Culianu, istoric al religiilor si scriitor roman, a murit impuşcat de un necunoscut, in incinta Universitatii din Chicago. Acesta s-a stins din viata la 41 de ani.
1997: Alfonse D’Amato, presedintele Comisiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (CSCE) si Christopher H. Smith, co-presedinte al CSCE, au trimis o scrisoare oficiala presedintelui american Bill Clinton, solicitind includerea Romaniei printre tarile ce vor fi invitate sa adere la NATO, cu prilejul summit-ului din 8 iulie, de la Madrid.
2000: A murit sciitoarea britanica Barbara Cartland, autoare a unor romane de dragoste.
Zile de nastere vedete si personalitati
1880: S-a nascut Tudor Arghezi, pe numele real Ion N. Theodorescu, poet, dramaturg si ziarist roman, autorul „Biletelor de papagal”, al „Cuvintelor potrivite” si al „Florilor de mucegai”. Scriitorul s-a nascut la Bucuresti, unde si studiaza. Debutul sau literar a avut loc in publicatia „Liga ortodoxa”. Intre 1900-1904, a fost calugar la Cernica chiar daca nu era credincios. Ulterior, a declarat ca de fapt dorea sa aiba un stil de viata comod. Nu a rezistat prea mult si pleaca fara o tinta precisa in Europa. S-a reintors in tara in 1912, cand a si inceput sa fie activ in viata literara. A publicat in „Facla”, „Viata romaneasca”, „Teatru”. Intre 1918-1919, a fost inchis, alaturi de alti 11 jurnalisti romani, la Vacaresti pentru acte de tradare. Primul sau volum – „Cuvinte potrivite” – a aparut in 1927, iar un an mai tarziu scoate pe piata revista „Pilete de papagal”, dupa care publica carte dupa carte. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 30 septembrie 1943, este din nou inchis, de aceasta data dupa publicarea unui pamflet in care l-a atacat pe ambasadorul Germaniei in Romania. A fost eliberat peste un an, dar problemele nu au incetat sa il ocoleasca pentru ca scriitorul a fost interzis de regimul comunist. Presedintele de atunci al Romaniei, Gheorghe Ghorghiu Dej, a cerut insa reabilitarea sa, astfel incat spre finalul vietii a fost ales si membru al Academiei Romane. A incetat din viata in 1967, avand parte de funeralii nationale.
1471: S-a nascut Albrecht Durer, pictor si gravor german.
1826: S-a nascut Karl Storck, sculptor roman de origine germana. 1844: S-a nascut Henri Rousseau, pictor francez.
1855: S-a nascut Constantin Dobrogeanu Gherea, critic literar roman.
1860: S-a nascut Willem Einthoven, inventatorul electrocardiografului, laureat al premiului Nobel.
1881: S-a nascut Iosif Iser, pictor roman.
1887: S-a nascut Florica Musicescu, pianista romana
1897: S-a nascut Smaranda Braiescu, aviatoare si parasutista romana.
1899: S-a nascut Constantin Bobescu, compozitor şi violonist
1906: S-a nascut Profira Sadoveanu, scriitoare
1915: S-a nascut Mircea Petrescu-Dambovita, arheolog şi istoric; a participat la numeroase recunoaşteri arheologice in Muntenia şi Moldova, ultimele valorificate in amplul volum „Aşezari din Moldova de la Paleolitic pana in secolul XVIII” (in colaborare), prima publicatie de acest gen din Romania
1921: S-a nascut Andrei Saharov, fizician rus, contributii in domeniul fizicii particulelor elementare şi al armelor termonucleare; conducator al grupului care a fabricat bomba cu hidrogen sovietica; s-a opus experientelor nucleare, raliindu-se, in 1966, disidentei intelectuale; unul dintre fondatorii (1970) Comitetului pentru Apararea Drepturilor Omului; exilat in localitatea Gorki, in perioada 1980-1986; Premiul Nobel pentru pace pe 1975.
1921: S-a nascut P.S. Iustinian Chira, episcop al Maramureşului şi Satmarului
1923: S-a nascut Egon Lowith, sculptor şi pictor
1926: S-a nascut Constantin Arvinte, compozitor şi folclorist.
1928: S-a nascut Tom Donahue, DJ american.
1943: S-a nascut Vince Crane, clapar, vocalist şi compozitor britanic
1948: S-a nascut Leo Sayer, cantaret britanic.
1961: S-a nascut Tim Lever, pianist şi saxofonist britanic.
Calendar religios 21 mai
Calendar crestin ortodox:
Sfintii Imparati Constantin si Elena
Calendar crestin greco-catolic:
Sf Constantin si Elena, imparati intocmai cu Apostolii
Calendar crestin romano-catolic:
Ss. Cristofor Magallanes, pr. si ins., m. *; Elena, mama imp. Constantin
Sursa: eMM
Ieri am asistat la un incendiu cum nu s-a mai văzut în Maramureș! Mai bine de 500 de hectare au...
Citeste mai mult