Vezi VIDEO
Investitii de 120 de milioane de euro urmeaza sa fie facute pentru reabilitarea retelelor de apa si canalizare precum si la constructia de statii de tratare a apei in noua localitati din Maramures prin intermediul unui proiect finantat din bani europeni. Lucrarile vor incepe in primul trimestru al anului 2012, iar primul pas a fost facut astazi, 5 octombrie, cand a fost semnat un contract de consultanta de 1,64 milioane de euro, atribuit prin licitatie deschisa firmei Romair Consulting.
Acesta este cel mai mare proiect de investitii din judetul Maramures, avand o valoare de 120 milioane euro, din care 92,6 milioane euro (77,31%) – finantare nerambursabila din fonduri europene, 14,1 milioane de euro (11,82%) – de la bugetul de stat, 10,18 milioane de euro (9,05%) – credit realizat de Vital si care va fi rambursat din veniturile proprii si 2,18 milioane de euro (1,82%)- contributie de la bugetele locale ale colectivitatilor beneficiare.
Din valoarea totala a proiectului, municipiului Baia Mare, actionar majoritar al Vital, ii revin 48 milioane de euro. Celelalte localitati, cuprinse in proiectul de investitii sunt Baia Sprie (lucrari de 2,7 milioane de euro), Tautii Magheraus (lucrari de 2,5 milioane de euro), Sighetu Marmatiei (lucrari de 21,6 milioane de euro), Borsa (lucrari de 17,8 milioane de euro), Viseu de Sus (lucrari de 5,9 milioane de euro), Targu Lapus (lucrari de 6,9 milioane de euro), Seini (lucrari de 7,9 milioane de euro), Cavnic (lucrari de 6,3 milioane de euro).
„In aceasta aplicatie sunt orasele care au fost eligibile in aceasta faza, este vorba de cele sapte aglomerari. Sumele sunt distribuite in functie de prioritatile rezultate din masterplanul creat in cadrul programului ISPA”, a declarat Geza Gasparik, directorul general al societatii Vital.
Primarii din localitatile implicate in proiect s-au aratat foarte multumiti, mai ales ca 250.000 de maramureseni vor beneficia de pe urma extinderii si reabilitar retelelor de apa si canalizare
„Stim foarte bine ca Baia Mare are zone uitate, deficitare din acest punct de vedere. Putem vorbi chiar de cartiere intregi si aici pot sa amintesc cartierul Firiza, dar si alte zone care necesita ori modernizari, ori inlocuiri ori extinderi de astfel de retele”, a spus Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
„Borsa beneficieaza de o suma consistenta cu care putem sa rezolvam o parte din problemele de apa si canalizare pe care din bugetul local nu am fi putut sa le rezolvam nici in 20-30 de ani”, a declarat Remus Stetco, primarul din Borsa.
Lucrarile prevazute a fi realizate in cadrul proiectului vizeaza extinderea retelei de apa cu 160,5 kilometri, reabilitarea a 87,5 kilometri de retea de apa, constructia unei noi statii de tratare a apei, reabilitarea a patru statii de tratare a apei, constructia a 17 noi statii de pompare a apei, reabilitarea a trei statii de pompare a apei, realizarea unei captari de apa si a cinci rezervoare de stocare a apei, extinderea canalizarilor cu 202,2 kilometri, reabilitarea a 30,9 kilometri de canalizare, construirea unei statii de epurare reabilitarea a cinci statii de epurare, realizarea a 45 de statii de pompare a apei uzate si reabilitarea a doua statii de pompare a apelor uzate.
Sursa: Andrei Gherghel