![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Opt luni au mai ramas pana la data la care va trebui finalizat depozitul ecologic din satul Sarbi apartinand de comuna Farcasa. In prezent, ofertele depuse la licitatie pentru atribuirea contractului de executie se afla in evaluare, dupa cum au aratat reprezentantii Consiliului Judetean Maramures. De acest proiect va beneficia intreaga populatie, pentru toti cei peste 512.000 de maramureseni urmand sa fie asigurate servicii de salubrizare.
Ani la rand s-au purtat discutii pentru implementarea proiectului privind constructia depozitului ecologic. Contractul de finantare a fost semnat in 10 februarie 2014, iar astazi, 21 aprilie, autoritatile maramuresene au dat asigurari ca sistemul de management integrat al deseurilor va fi finalizat la termenul stabilit. Seful administratiei maramuresene, Zamfir Ciceu, a declarat ca isi asuma intreaga responsabilitate pentru succesul sau insuccesul proiectului, insa a subliniat ca are certitudinea ca investitia va fi finalizata in mandatul sau.
Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, a mai precizat ca proiectul e unul important nu doar prin prisma fondurilor alocate, ci mai ales prin beneficiile care vor fi obtinute. Asta in conditiile in care odata cu implementarea acestui sistem vor fi inchise si cele sase gropi de gunoi neconforme din judet. De asemenea, vor fi create aproape 200 de locuri de munca.
“In cadrul proiectului se vor realiza urmatoarele investitii. E bine sa le stim cu totii. Primul si cel mai important dintre ele vizeaza constructia centrului de management integrat al deseurilor, depozitul ecologic central de la Sarbi, comuna Farcasa, care va mai avea statie de sortare si statie de tratare mecano-biologica, constructia a sapte centre de colectare a deseurilor voluminoase la: Baia Mare, Targu Lapus, Seini, Somcuta Mare, Sighetu Marmatiei, Borsa, Viseu de Sus. De asemenea e avuta in vedere inchiderea celor sase depozite neconforme la: Baia Mare, Targu Lapus, Seini, Sighetu Marmatiei, Borsa si Viseu de Sus”, a spus Zamfir Ciceu.
Autoritatile locale din Farcasa, acolo unde va fi construit depozitul ecologic, au aratat ca mai trebuie puse la punct anumite detalii pentru ca investitia sa se poata concretiza. “Pentru a fi posibila finalizarea depozitului ecologic avem nevoie de finantare pentru drumul de acces la depozitul ecologic si trebuie sa actionam pentru turnarea covorului asfaltic si finalizarea acestui drum. Pe urma mai avem nevoie de extinderea retelei de apa pana la depozit, e un proiect ce se gaseste in licitatie si speram ca Consiliul Judetean va face demersurile necesare la Ministerul Dezvoltarii pentru finantare. O alta problema importanta este si asigurarea energiei electrice pentru depozit”, a punctat primarul comunei Farcasa, Ioan Stegeran.
Primarii din localitatile implicate in acest proiect au mai subliniat ca proiectul este unul important. In Baia Mare, investitia va ajuta la inchiderea rampei de gunoi si la punerea in aplicare a unei alte investitii economice cu impact major pentru comunitatea baimareana.
“Un lucru important pe care il castiga municipiul Baia Mare este eliminarea si inchiderea rampei de gunoi de langa municipiu, lucru ce ne ajuta in dezvoltarea economica a municipiului si in proiectul pe care il avem in colaborare si cu celelalte primarii, proiectul «Parcul Industrial Phoenix», in memoria a ceea a fost distrus acum 10-15 ani, respectiv platforma Phoenix, istorica pentru municipiul Baia Mare. Asadar nu putem decat sa salutam tot ce se intampla pe acest proiect, sa avem absoluta deschidere si sa ne dorim finalizarea in detaliu a fiecarui punct din acest proiect si cred ca, la final, cu totii vom putea sa vorbim despre un Maramures mult mai verde”, a afirmat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Valoarea investitiei este de aproape 230 de milioane de lei, finantarea urmand sa se faca din fonduri europene.
Sursa: Camelia Tocaci