![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Un robot care sa ia locul asistentilor personali pentru persoanele varstnice sau bolnave. Este inventia a trei studenti baimareni si a profesorului lor de la Facultatea de inginerie. Numite OPTIMUS si MAXIMUS, prototipurile pot sa apeleze numere de urgenta in caz de nevoie sau sa-i ofere pacientului medicamentele. Robotul poate fi coordonat prin Internet, de la distanta, de catre apartinatorii pacientului.
”Numele meu este OPTIMUS , sunt la dispozitia dumneavoastra. Este ora 11:41. Astazi este 18 noiembrie 2014. Aveti nevoie de asistenta?”. Acesta este mesajul de intampinare al robotului creat pentru asistenta medicala.
Ideea s-a nascut ca urmare a identificarii unei nevoi reale: persoanele batrane si bolnave au nevoie de ajutor si nu se pot descurca singure. Astfel, OPTIMUS sau varianta lui mai mare, MAXIMUS, se dovedesc a fi ajutoare de nadejde. Robotul poate sa detecteze vocea pacientului, sa-l recunoasca sau sa-i ofere medicamentele la ora stabilita.
”Poate supraveghea bolnavul si poate sa interactioneze verbal cu el, raspunzandu-i la intrebari de genul : <<Ce data este?>>, <<Ce zi este?>>. Poate sa raspunda la apeluri de genul «Ajutor!» Daca se cere ajutor automat se apropie de bolnav si ii pune o serie de intrebari: «Este o urgenta?», «Sa sun undeva?», «Sa sun pe cineva?». Sau, daca nu este o urgenta, intra intr-un meniu si incearca sa afle ce problema are, il doare capul, mana si ii recomanda un medicament, evident din cele prescrise de doctor”, ne spune conf. univ. Stefan Oniga, din cadrul Facultatii de Inginerie, Centrul Universitar Nord Baia Mare.
Robotul poate fi sincronizat si cu alte accesorii, cum ar fi ceasurile inteligente. Acestea pot sa detecteze diferite activitati ale persoanei, ca de exemplu socurile provocate de o cazatura. De asemenea, el este coordonat de la distanta, prin Internet, asa ca persoana nu trebuie sa depuna vreun efort suplimentar pentru a-i da comenzile. Pe langa functiile de monitorizare a bolnavului, acesta poate fi setat si pentru functii de distractie: vizionare de poze, filme sau muzica.
”O sa putem sa-l trimitem dintr-o parte a alta a camerei, sa stie cam unde este patul bolnavului, sa mearga direct la el”, ne explica Laurentiu Selei, student in anul IV la Facultatea de Inginerie, specializarea Electronica.
Realizarea robotului nu a fost o munca usoara si a necesitat si studiu individual. Cu toate ca este student la Electronica, Laurentiu s-a ocupat de partea de soft a robotului.
”La inceput, cand am venit la facultate si am inceput sa lucrez pe aceasta aplicatie nu stiam limbajul de programare. Pe parcurs am invatat si de la facultate si singur si cu ajutorul aplicatiilor «open source» am reusit sa implementez mai multe functii care sunt destul de grele si nu prea le gasim pe Internet si a trebuit sa le fac singur”, adauga studentul.
Echipa de cercetatori care s-a ocupat de proiect este alcatuita din trei studenti ai Facultatii de Inginerie. Doi dintre acestia, Alexandru Alexan si Anca Osan, sunt acum la Bruxelles, unde prezinta inventia in cadrul forumului ”Tanara generatie de inovatori”, in urma invitatiei unui europarlamentar roman.
In continuare, echipa isi propune sa perfectioneze cat mai mult robotul iar mai apoi, de ce nu, sa il produca in serie.
Costurile pentru realizarea lui OPTIMUS se ridica in acest moment la aproximativ 1.000 de dolari.
Sursa: Sonia Rajnita